• Посилання скопійовано

Комірник виконує функції касира: як оформити без зміни окладу?

В штатному розписі торгівельної фірми є вакантна посада касира. Якщо комірник виконує додатково ще функції касира, як правильно відобразити без зміни окладу? Які треба зробити накази?

У разі, якщо у штатному розписі є вакантна посада касира, то КЗпП не містить заборони оформити працівника, який займає іншу посаду на цьому ж підприємстві. Навпаки, це право надає працівнику ч. 2 ст. 21 КЗпП.

Згідно з ст. 102-1 КЗпП, сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Тобто, працівник, який вже займає посаду комірника (основне місце роботи), може буди призначений ще й на посаду касира (за внутрішнім сумісництвом). Причому, виконувати обов’язки за посадою касира цей працівник має у вільний від основної роботи час. 

Діюче законодавство не обмежує працівника за сумісництвом у кількісті відпрацьованого часу. Але, існує норма робочого часу 40 годин на тиждень, яка застосовується в межах однієї посади. Проте, якщо роботодавцю потрібно, щоб працівник (який працює за двома посадами) працював за графіком роботи підприємства, і в результаті за місяць вийти на ту суму витрат з оплати праці, яка є зараз, потрібно встановити неповний робочий час за кожною займаною посадою, написати відповідні заяви і скласти кадрові накази. 

Наприклад, якщо працівник на посаді комірника на повну ставку отримує 8000,00 грн та ще є потреба в декілька разів на місяць виконувати функції касира (і ця потреба складає 0,1 ставки) з окладом теж 8000,00 грн, то комірник має написати:

  • одну заяву на переведення його на умови неповного робочого часу (що займе 0,9 штатної одиниці) з окладом пропорційно відпрацьованому часу (що складе 7200,00 грн);
  • та другу – на прийняття його на роботу за неосновним місцем на умовах неповного робочого часу (що займе 0,1 штатної одиниці) з окладом пропорційно відпрацьованому часу (що складе 800,00 грн).

В результаті, за двома посадами сумарна кількість відпрацьованих годин буде становити 40 годин на тиждень, а  при однакових окладах сумарна зарплата працівника складе 8000,00 грн.

Нагадаємо, що прийняття працівника на роботу за внутрішнім сумісництвом здійснюється аналогічно прийняттю за основним місцем роботи та видається окремий наказ. Суміснику присвоюється окремий табельний номер, за його посадою робляться відмітки в табелі обліку робочого часу, а зарплата розраховується за кожною посадою окремо.

Отже, оскільки від працівника надійде дві заяви, то потрібно видати два накази:

  • один на встановлення неповного робочого часу за основною посадою комірника з окладом пропорційно відпрацьованого часу;
  • другий – на прийняття на роботу на посаду касира за роботою за сумісництвом з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу. 

Увага! Не забудьте подати до податкової повідомлення про прийняття працівника на роботу за сумісництвом до початку його роботи за посадою касира з категорією особи «2» у графі 5. 

В додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ зарплату працівника треба буде показувати окремими рядками – за основним місцем роботи і за сумісництвом з відмітками у графі 21 про наявність та відсутність ТК та у графі 22 – ознаки неповного робочого часу. У додатку 4ДФ зарплату відображають одним рядком, загальною сумою за обома посадами, дату прийняття на роботу за внутрішнім сумісництвом не вказують (ми про це писали тут). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20248412
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202448
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 433
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.2024109
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202488