• Посилання скопійовано

Головна каса та торгові точки працюють за різними графіками: як організувати касові операції?

Підприємство має торгові точки по місту (не є підрозділами підприємства), готівкова виручка здається в банк з головної каси підприємства. Як оформити вилучення готівки з каси по кожній точці та передачу готівки в головну касу, якщо торгові точки закриваються о 23:00? Чи потрібно вести касові книги по кожній торговій точці, чи лише одну в головній касі?

Торгові точки – це відокремлені підрозділи для цілей Положення №148

Вилучення готівки з торгової точки для передачі у центральну касу здійснюється у порядку, встановленому самим підприємством. Відповідно до п. 12 Положення №148 підприємство на підставі Положення №148 зобов'язане розробити та затвердити внутрішнім документом (на практиці це часто наказ керівника)  порядок оприбуткування готівки в касі підприємства, у якому максимально врахувати особливості роботи як підприємства, так і його відокремлених підрозділів [внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку]. Для відокремлених підрозділів підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами підприємства. Розроблений порядок повинен відповідати вимогам Положення №148 та не суперечити законодавству України.

Положення №148 містить визначення поняття «відокремлений підрозділ», яке застосовується для цілей Положення №148, і воно є ширшим, ніж визначення цього поняття у ЦКУ та ГКУ (докладніше про ці визначення – тут). Але для цілей оприбуткування готівки нам потрібно саме те визначення відокремленого підрозділу, яке міститься у п. 3 Положення №148, а саме: 

  • відокремлені підрозділи – це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

За цим визначенням торгові точки є відокремленими підрозділами для цілей Положення №148 як інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари та здійснюються розрахункові операції.

 

Вилучення готівки з торгових точок оформляється «службовою видачею» та ПКО

Вилучення готівки з торгових точок оформляється операцією «службова видача» та прибутковим касовим ордером. Сума готівки, що вилучається з торгової точки, може бути довільною, але з таким розрахунком, щоб загальний залишок готівки у всіх торгових точках та в головній касі не перевищував ліміт каси з урахуванням п. 54 Положення №148:

  • готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов'язані з діяльністю установи/підприємства;
  • готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

На сьогодні фінансової відповідальності за перевищення ліміту каси не встановлено, а є тільки адміністративна відповідальність за ст. 164-4 КУпАП, та й то не за перевищення ліміту, а за порушення термінів здавання готівкової виручки до банку. Протоколи за порушення ст. 164-4 КУпАП складають працівники Нацполіції (ст. 255 КУпАП). Про проблеми застосування поліцією адмінштрафу за ст. 164-4 КУпАП МВС писало ще у 2008 році у листі від 19.06.2008 р. №12/6-1354. Тож можна зробити висновок, що ймовірність накладення адмінсанкцій органами поліції за несвоєчасне здавання виручки протягом двох місяців з дня вчинення правопорушення практично нульова.

Таким чином, вже не залишилося відповідальності за власне перевищення ліміту каси, а відповідальність за несвоєчасне здавання виторгу до банку існує лише на папері і на практиці практично не застосовується.

 

Касова книга ведеться одна в головній касі

Відповідно до п. 39 Положення №148, кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів). 

Відокремлені підрозділи, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу. Відокремлені підрозділи, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть.

В даному випадку торгові точки не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, тому вони касових книг не ведуть. Отже, це підприємство веде одну касову книгу в головній касі.

Приклад. Головна каса підприємства працює з 9 до 18 годин з понеділка по п’ятницю. Торгові точки (ТТ) працюють щоденно з 5 до 23 години. Підприємство встановило у наказі, що готівка з торгових точок вилучається до головної каси у разі потреби з 9 до 15 години, з головної каси готівка може здаватися в банк з 9 до 18 години. Ліміт каси, встановлений на підприємстві – 25000 грн.

Рух готівки у робочі дні  7 – 10 липня показано у таблиці.

Показник

7 липня, п’ятниця

8 липня, субота

9 липня, неділя

10 липня, понеділок

Залишок готівки в головній касі на початок дня

2580

--

--

580

Залишок готівки в ТТ на початок дня

1420

11950

66620

127900

Виторг за день у ТТ

50530

54670

61280

32540

Здано з ТТ у головну касу до 15 годин в межах виторгу, що був на цей час, оформлюється «службовою видачею» на ТТ і прибутковим касовим ордером у головній касі

40000

--

--

145000

Здано з головної каси до банку до 18 годин, оформлюється видатковий касовий ордер

42000

--

--

140000

Залишок готівки в головній касі на кінець дня

580

--

--

5580

Залишок готівки в ТТ на кінець дня (вечірній виторг та виторг вихідних днів)

11950

66620

127900

15440

Як видно з таблиці, у суботу та неділю готівка з ТТ до головної каси не здається і перебуває у торгових  точках, але відповідно до п. 54 Положення №148 вона не є понадлімітною.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.20244601
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 411
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202498
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202485