• Посилання скопійовано

Оподаткування при продажу ФОП акумуляторів

ФОП на ІІІ групі ЄП (2%) купуватиме акумулятори в Польщі (імпортуватиме), надалі продаючи їх в Україні. Кошти від покупців надходитимуть на банківський рахунок ФОП. Як оподатковується така операція. Чи потрібен РРО? Чи потрібно платити ввізне мито?

Оподаткування ЄП ІІІ групи (2%)

Доходом платника ЄП ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (пп. 1 пп. 292.1 ПКУ).

Згідно із пп. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Таким чином, кошти, отримані від покупців за продані акумулятори, на дату отримання коштів на банківський рахунок, включаються до складу оподатковуваного доходу, з якого сплачується ЄП в розмірі 2%.

 

Чи нараховується ПДВ?

Ні, тому що платник ЄП (2%) не є платником ПДВ (див. п. 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).

 

Чи потрібно платити ввізне мито та ПДВ при імпорті?

Відповідно до п. 9-15 розділу ХХІ МКУ тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину (COVID-19) (на момент написання цієї консультації карантин діє до 31.12.2022 р., згідно з Постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236, із змінами і доповненнями), звільняються від сплати ввізного мита товари, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), згідно з Переліком № 224 (від 20.03.2020 р.).

У Переліку № 224 є товари за кодом УКТ ЗЕД 8507 60 00 00 «Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми. Літій-іонні».

Таким чином, якщо ФОП імпортує саме такі акумулятори, як зазначені в Переліку № 224, саме з таким кодом УКТ ЗЕД 8507 60 00 00, в період дії карантину (COVID-19), ввізне мито не сплачується.

Якщо з початку наступного, 2023 року карантин не буде подовжено і не буде якихось інших змін до МКУ в частині звільнення розглядуваних операцій від ввізного мита, таке мито потрібно буде сплачувати.

Все це так само стосується і звільнення від ПДВ при ввезенні акумуляторів.

 

Чи потрібен РРО?

Дивимося відповідь податкової в категорії 109.04 ЗІР: «У якому випадку обов’язкове/не обов’язкове проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО у разі продажу товарів з використанням мережі Інтернет?».

Податкова відповідає, що РРО та або ПРРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN)У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та або ПРРО є обов’язковим.

Додатково читайте наші матеріали про РРО при безготівкових розрахунках  туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»