• Посилання скопійовано

Як вести КОРО та РК при виїзній торгівлі у сільській місцевості?

Як вести КОРО та РК при виїзній торгівлі у сільській місцевості, якщо на кінець дня залишається готівка на місці проведення розрахунків? Чи обов’язково вилучати всю готівку з місця торгівлі, щоб не було залишку?

Відповідно до п. 5 підрозділу 4 розділу ІІ Порядку №547, використання книги ОРО, зареєстрованої на господарську одиницю, передбачає:

  • наявність книги ОРО в господарській одиниці, на яку ця книга зареєстрована, або на місці проведення розрахунків;
  • здійснення записів про реквізити розрахункових квитанцій до початку використання розрахункової книжки та безпосередньо після закінчення її використання у межах робочого дня чи зміни;
  • щоденне виконання записів про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо.

Як бачимо, у КОРО потрібно фіксувати тільки рух готівки та суми розрахункових операцій. Порядок №547 не вимагає наводити в КОРО залишок готівки на місці розрахунків. З цієї причини у формі КОРО немає відповідних граф. Відсутність цих граф в КОРО не означає, що на місці розрахунків повинен бути нульовий залишок готівки.

Відповідно до п. 7 підрозділу 2 розділу ІІІ Порядку №547 сума готівки, що:

  • зберігається на місці проведення розрахунків до початку робочого дня;
  • вноситься суб'єктом господарювання протягом робочого дня, 
  • записується в корінець розрахункової квитанції з позначкою "Службове внесення". 

Сума готівки, що вилучається суб'єктом господарювання протягом робочого дня з місця проведення розрахунків, записується у корінець розрахункової квитанції з позначкою "Службова видача".

Якщо готівка фактично не вноситься або не видається, то операції «службове внесення» або «службова видача» не проводяться.

Отже, робимо такі висновки:

  • залишок готівки в КОРО на кінець дня виводити не потрібно;
  • операції «службове внесення» та «службова видача» реєструються тільки тоді, коли фактично внесено або видано готівку (наприклад, внесено розмінну моменту, якої на місці розрахунків раніше не було, видано готівку для внесення в банк або видано готівку власнику – ФОПу тощо);
  • якщо на кінець дня на місці розрахунків у господарській одиниці залишається готівка, яка буде використовуватись наступного дня, операції «службова видача» та «службове внесення» робити не обов’язково. Втім, якщо їх провести, це не буде порушенням Порядку № 547.

 

Приклад:

Проведено операції від 1 грудня:

1) РК - службове внесення 200,00 грн (розмінна монета);

2) Продаж за РК на загальну суму 2000,00 грн;

3) Операції в кінці дня:

  • варіант А – РК на службову видачу 2200,00 грн, в касі залишок 0,00 грн. Наступного дня 2 грудня або немає службового внесення і торгівля починається з нульовим залишком готівки, або вноситься певна сума розмінної монети, наприклад 50,00 грн; 
  • варіант Б – РК на службову видачу 2100,00, в касі залишається 100,00 грн, наступного дня 2 грудня оформлюється РК на службове внесення 100,00 грн і далі проводяться розрахункові операції.

Правильними є обидва варіанти. У КОРО відображається тільки рух готівки – розрахункові операції на суму 2000 грн, а також операції ««службове внесення» та «службова видача» на суми 200 грн, 50 грн, 100 грн. Залишок готівки 100 грн в КОРО не виводиться. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»