• Посилання скопійовано

Збір виручки водієм підприємства: здача її до головної каси та до банку

ТОВ на загальній системі - невелика мережа аптек в регіоні. Виручку збирає керівник по точках, приносить в касу бухгалтерії, де вона обробляється і загальна виручка передається в банк. Іноді є потреба, щоб виручку збирала і здавала інша особа. Як оформити документально на водія дозвіл збору виручки по деяких точках і передача її в основну касу ТОВ та дозвіл здавання виручки в банк?

Відокремлені підрозділи підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або банку чи небанківської установи для її переказу та зарахування на банківські рахунки юридичних осіб (п. 15 розділу ІІ Положення №148).

Для здавання готівка оформляється видатковим касовими ордерами (ВКО) із відображенням такої касової операції в касовій книзі або проводиться на РРО/ПРРО операція «службова видача» і виймається виручка зі скриньки РРО / місця зберігання коштів (для ПРРО). Зазначену операцію проводить касир. 

Головне підприємство в день надходження виручки від аптек оприбутковує виручку в своїй касі (оформляє ПКО і вносить запис у касову книгу). Сума коштів до оприбуткування в основній касі, яка надійшла з аптек, має відповідати сумі коштів, що була вилучена із кожної скриньки РРО конкретної  аптеки.

Тож, аптеки можуть здавати готівкову виручку, зокрема, безпосередньо до каси головного підприємства.

 

Самостійна здача виручки до каси головного підприємства

Готівкова виручка (готівка) здається суб’єктами господарювання самостійно [уключаючи готівкову виручку (готівку), отриману із застосуванням платіжних пристроїв та через пункти надання фінансових послуг] або через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, або через підприємства, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації.

Готівкова виручка (готівка) здається для зарахування на будь-який рахунок суб’єкта господарювання на його вибір (п. 16 розділу ІІ Положення № 148).

Тож, при обранні самостійного здавання виручки до каси головного підприємства, проводити інкасацію готівки кас аптек може уповноважений працівник підприємства. 

Для цього керівник установи/підприємства визначає відповідним внутрішнім розпорядчим актом перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи, задля забезпечення оптимального процесу документообігу та контролю (п. 45-1 розділу ІV Положення № 148).

Таким чином, щоб водій мав право збору виручки по аптеках для передачі її в основну касу ТОВ, потрібен розпорядчий акт (наказ) керівника. Крім того, з таким працівником обов’язково потрібно укласти договір про повну матеріальну відповідальність (п. 45 розділу ІV Положення № 148).

Спеціальних первинних документів, які можна використовувати при здійсненні самостійної інкасації уповноваженим на те працівником готівки, немає, тому підприємство може розробити власну форму інкасування.

 

Інкасація коштів до банку водієм

Пунктом 45 розділу IV Положення №148 визначено, що касир/працівник іншої/іншого установи/підприємства, залучений на підставі укладеного договору на надання послуги з надання персоналу, несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей відповідно до законодавства України.

Касиру/працівнику іншої/іншого установи/підприємства, залученому на підставі укладеного договору на надання послуги з надання персоналу, забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам.

В/на установах/підприємствах, які мають одного касира, у разі потреби тимчасової його заміни виконання обов'язків касира покладається на іншого працівника за письмовим наказом керівника. З цим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність на час виконання ним обов'язків касира.

Цінності, передані касиру під відповідальність, у разі його відсутності перераховуються іншим касиром, якому вони передаються, у присутності керівника та головного бухгалтера або в присутності комісії, призначеної керівником установи/підприємства. Про результати перерахування і передавання цінностей складається акт за підписами зазначених осіб.

Враховуючи зазначене, якщо за письмовим наказом керівника виконання обов'язків касира у частині проведення інкасації готівки до банку закріплено, як за касиром, так і за іншим працівником (наприклад водієм), то такий працівник може здійснити інкасацію до банку у разі наявності на робочому місці касира. Таку думку висловила ДФСУ у листі від 10.05.2019 р. №2049/6/99-99-14-05-01-15/ІПК. Проте, радимо отримати таке ІПК конкретно для себе. 

Тож, як і в першому випадку, потрібен наказ керівника про визначення водія особою, яка може здійснити інкасацію до банку та договору про повну матеріальну відповідальність, за яким водій нестиме повну матеріальну відповідальність (п. 44 розділу ІV Положення №148).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024213
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202440
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 397
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202491
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483