• Посилання скопійовано

Сплата благодійних внесків до лікарняної каси: чи є це порушенням правил перебування на "спрощенці"?

ФОП на II групі ЄП з розрахункового рахунку сплачує благодійні внески до "лікарняної каси" за себе і своїх працівників. Чи є це порушенням правил перебування на спрощеній системі?

Умови перебування ФОП на II групі ЄП визначено пп. 291.5 ПКУ. 

  • Платники ЄП зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів у таких випадках:
  • у разі перевищення протягом календарного року обсягу доходу (пп. 291.4 ПКУ);
  • у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП (пп. 291.4 ПКУ);
  • у разі застосування платником ЄП іншого способу розрахунків, ніж зазначено у пп. 291.6 ПКУ, тобто здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій формі));
  • у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання;
  • у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП.

Лікарняна каса є неприбутковою організацією, членами якої можуть бути громадяни України, іноземні громадяни й особи без громадянства будь-якого віку, в тому числі діти до 18-ти років, за умови членства одного з батьків, а також юридичні особи.

При колективному членстві укладається угода між лікарняною касою та роботодавцем щодо перерахування внесків на рахунок лікарняної каси. Працівники, які бажають сплачувати внески в лікарняну касу, пишуть заяву на ім’я роботодавця, а бухгалтер на її підставі здійснює відрахування внесків із заробітної плати. 

Підсумовуючи викладене, вважаємо, що перерахування внесків до лікарняної каси підприємцем за себе та за своїх працівників не є порушенням перебування умов на спрощеній системі оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»