• Посилання скопійовано

Розрахунки з використанням ПТКС, IBox, Приват24 тощо без РРО

ТОВ торгує як за готівку, так і безготівково. При продажу за готівку використовує РРО. Чи потрібен РРО у разі безготівкової оплати, в разі, якщо покупці беруть товар з відстрочкою платежу, а потім оплачують карткою через Приват24, через ПТКС, встановлені в банках, магазинах?

Наша думка така - ні, не потрібно застосовувати. І ось чому.

РРО застосовують при здійсненні розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг) (ст. 3 Закону про РРО).

Відповідно до ст. 2 Закону про РРОрозрахункова операція:

  • приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг);
  • видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу);
  • у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Тобто, розрахункова операція має місце, коли продавець отримує від покупців готівку, або отримує від покупців платіжну картку тощо.

Давайте зосередимося на банківських картках. Розрахункова операція має місце, коли продавець отримує в руки картку покупця і проводить її через POS-термінал – фізичний чи віртуальний (у вигляді віджету на своєму сайті). У випадку з віртуальним терміналом покупець вводить дані картки на сайті продавця, після чого здійснюється оплата. Тобто, в цьому разі продавець отримує картку покупця віртуально. Для того, щоб безготівкова операція була розрахунковою, продавець обов’язково має укласти з банком договір еквайрингу.

Фактично основна ідея тут – продавець повинен здійснити активні дії щодо отримання оплати за допомогою картки покупця.

Якщо ж продавець договору еквайрингу не укладав, тобто, він не здійснював активних дій щодо отримання таких платежів, то всі безготівкові платежі, які він отримує від покупців, не відносяться до розрахункових операцій в розумінні Закону про РРО.

Детально про це ми писали, наприлад, тут, тут тощо.

Дивимося, як консультує податкова. Відповідь на питання в підкатегорії 109.03, ЗІР: «Чи необхідно застосовувати РРО СГ, що здійснює приймання готівки з використанням ПТКС (платіжних терміналів) для подальшого переказу на рахунки отримувачів?».

Податкова пише, що якщо ПТКС дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів, то РРО не застосовується. Комерційні агенти банків та небанківські фінансові установи, які здійснюють операції з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС, зобов’язані застосувати РРО.

Щодо отримання оплати із застосуванням Приват24 тощо роз’яснення податкової досить хаотичні, не мають достатнього, на наш погляд, нормативного обгрунтування.

Наприклад, в ІПК ДПСУ від 14.12.2020 р. №5149/ІПК/99-00-07-05-01-06 податкова пише, що: «…якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар (послугу) і розрахунок за товар (послугу) було здійснено із застосуванням небанківських платіжних терміналів, ЕПЗ та платіжних систем (VISA, MasterCard, LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 та низки інших учасників інтернет-еквайрингу, разом з небанківськими ПТКС), такі операції здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО надавачем послуги та видачею споживачу (абоненту) розрахункового документа встановленої форми (чека РРО)».

Тобто, в своїх роз’ясненнях податкова зовсім не розрізняє особливості застосування банківських карток при безготівкових розрахунках і всі такі розрахунки притягує за вуха до розрахункових операцій.

Але варто також зазначати, що з 10.12.2020 р. вступили в дію зміни до п. 14 ст. 9 Закону про РРО, якими передбачено, що РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги, у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Тобто, у разі безготівкової оплати за послуги з 10.12.2020 р. застосовувати РРО в будь-якому разі не потрібно. Те саме можна прочитати в консультаціях податкової, наприклад, в ІПК ДПСУ від 05.02.2021 р. № 407/ІПК/99-00-07-05-01-06. Про те саме ми писали, наприклад, тут.

З урахуванням всього викладеного, ми не бачимо підстав для застосування РРО при безготівкових розрахунках в ситуації, яка описана в запитанні. Але оскільки податкова може мати іншу точку зору, для уникнення непорозумінь можна отримати для себе індивідуальну податкову консультацію. Очевидно, що якщо ТОВ не бажає зайвих суперечок з податковою, може бути доцільним покластися на її консультації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024338
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202441
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 404
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483