• Посилання скопійовано

Чи потрібен ПРРО ФОПу ІІ групи при отриманні коштів на рахунок?

ФОП на ІІ групі ЄП (КВЕД 46.73 “Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням”) немає найманих працівників, а його дохід за 2020 р. не досягнув 3 млн грн. Чи потрібно з 2021 р. реєструвати ПРРО для подальшої роботи, якщо кошти надходять тільки на розрахунковий рахунок?

Як відомо, 7 грудня 2020 р., президент В. Зеленський підписав Закон №1017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким відтермінували обов’язковість застосування РРО/ПРРО до 1 січня 2022 р.

У запитанні не вказано, як саме надходять кошти на рахунок продавця. Тому розглянемо декілька варіантів:

1)  Якщо покупці, використовуючи мережу Інтернет, замовляють товари і розрахунки за них здійснюють виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 тощо), такі операції є безготівковими, що проведені за допомогою платіжної карти, тому, – це вимагає від продавця застосування РРО/ПРРО. Тож, якщо безготівкова операція з оплати за товари проведена за допомогою платіжної карти – це вимагає від продавця застосування РРО/ПРРО. Про це детально ми писали тут та тут;

2) Якщо покупці здійснюють виключно безготівкові платежі із власного рахунку на рахунок продавця, то це не є розрахунковими операціями і тому не потрібно застосовувати РРО/ПРРО. На цю тему також читайте нашу аналітику.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»