• Посилання скопійовано

Продаж власної продукції та покупних товарів: чи потрібний РРО юрособі - «єдиннику»?

ТОВ на ІV групі ЄП продає продукцію власного виробництва (біля 85%) та супутні (15%) товари населенню. З 1.01.2020 р. по 01.04.2020 р. обсяг виручки перевищив 1 млн грн. Підприємство виплачує зарплату та авансові звіти через касу із застосуванням ПКО і ВКО та касової книги. Чи потрібно використовувати РРО? Чи можна поставити банківський POS-термінал без РРО?

Місце розрахунків та місце реалізації продукції/послуг

Відповідно до ст. 2 Закону про РРОрозрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Строго кажучи, якщо підприємство проводить розрахунки за власну продукцію та за послуги не за місцем їх реалізації, то такі операції не є розрахунковими операціями. Наприклад, якщо розрахунки проводяться у касі підприємства, а відпуск готової продукції чи покупних товарів здійнюється на складі, то приймання готівки здійснюється не за місцем реалізації товарів і така операція не є розрахунковою. Але податківці мають фіскальну точку зору і вважають, що будь-яке приймання готівки за покупний товар слід реєструвати через РРО, незалежно від того, що приймання коштів здійснюється у касі, а видача товарів/продукції – на складі.

Щодо власної продукції є ще одне виключення. Відповідно до пп. 1 ст. 9 Закону про РРО, РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання.

Також про це див. тут.

Але це виключення працює лише при продажу власної продукції та за умови розрахунків у касі підприємства з оформленням касових ордерів. Для придбаних товарів це виключення не діє.

Отже, якщо підприємство здійснює роздрібну торгівлю власною продукцією та супутніми товарами за готівку, і при цьому розрахунки проводяться у місці роздрібної торгівлі одночасно з реалізацією товарів та продукції (зокрема, в магазині), і касові ордери при цьому не оформлюються, то такі операції слід реєструвати через РРО.

Обмеження виручки в 1 млн грн працює лише для фізичних осіб – підприємців  (див. пп. 296.10 ПКУ). Юридичні особи повинні реєструвати всі розрахункові операції через РРО незалежно від обсягу виручки.

 

POS-термінал без РРО: чи можливо?

Згідно зі ст. 2 Закону про РРО, розрахункова операція — це, зокрема, приймання від покупця платіжних карток за місцем реалізації товарів (послуг). У разі застосування банківської платіжної картки розрахунковою операцією вважається оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару банком покупця. Таке оформлення ініціюється за допомогою такого пристрою, як POS-термінал.

Тобто розрахунки за продукцію та товари, що здійснюються юрособою за допомогою POS-термінала та банківських карток, підпадають під визначення розрахункової операції. А якщо юрособа-продавець здійснює розрахункові операції, вона мусить застосовувати РРО.

Так, згідно зі ст. 3 Закону про РРО, госпсуб'єкти, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням банківських платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані здійснювати розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом про РРО, із застосуванням зареєстрованих в установленому порядку розрахункових книжок.

Отже, в даному випадку POS-термінал може працювати тільки разом з РРО.

Докладно про розрахункові операції та застосування РРО ми писали тут.

Виплата зарплати та розрахунки з підзвітними особами не є розрахунковими операціями і можуть оформлятися касовими ордерами незалежно від оформлення приймання виручки (через РРО чи за допомогою касових ордерів).

Більш докладно про оприбуткування  готівкової виручки в касу ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29220
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598