• Посилання скопійовано

Застосування РРО при різних способах отримання коштів від покупців

ФОП на ІІІ групі ЄП (без ПДВ) надає послуги з обробки металу та виставляє рахунки на оплату на основний розрахунковий рахунок. Готівку не приймає, з платіжними системами договору немає, інтернет-магазину не має. Оборот більше 1 млн грн. Чи потрібен РРО? Якщо покупець сплачує через PORTMONE за реквізитами розрахункового рахунку, чи потрібен РРО?

Відповідно до ст. 2 Закону про РРОрозрахункова операція – це приймання від покупця таких видів оплати:

  • готівкових коштів – паперових банкнот та металевих монет. Це готівкова розрахункова операція;
  • платіжних карток – за допомогою POS-терміналів або інтернет-еквайрингу через платіжні системи (для цього з ними потрібно укласти договір). Це безготівкова розрахункова операція;
  • платіжних чеків, жетонів тощо. Це негрошова форма розрахунків, але це теж розрахункова операція.

Всі ці розрахунки є розрахунковими операціями і вони мають відбуватися за місцем реалізації товарів (послуг). За цих умов вони всі реєструються через РРО.

Окремо зупинимося на безготівкових розрахункових операціях, які потребують реєстрації через РРО.

По-перше, щоб приймати оплату картками на місці розрахунків, потрібно укласти з банком договір еквайрингу і отримати від банку POS-термінал для приймання карток.

По-друге, щоб приймати оплату дистанційно на сайті продавця, потрібно укласти з банком договір інтернет-еквайрингу, після чого на сайті починає працювати спеціальна програма – так званий платіжний віджет, який стягує оплату з картки покупця за реквізитами картки – її номера, строку дії та тризначного коду на звороті картки. При цьому покупцю не потрібно знати номер рахунку продавця, йому достатньо виконувати вказівки платіжного віджету і акцептувати платіж. Своєю чергою, продавець також не може дізнатися про платіжні реквізити покупця, як це буває при переказі коштів напряму з рахунку на рахунок. При застосуванні інтернет-еквайрингу також потрібний РРО при реалізації товарів та послуг (див. тут).

А ось приймання коштів через систему – це розрахункова операція, якщо застосовується договір інтернет-еквайрингу з цією системою (див. нашу новину тут).

Звертаємо увагу на те, що система PORTMONE пропонує співпрацю з укладанням договору та без укладання договору (див. умови тут). Потрібно уважно вивчити умови роботи в кожному з варіантів та визначитися, чи є такі операції розрахунковими, чи ні. Зокрема, співпраця з договором однозначно потребує РРО. Якщо умови співпраці без договору передбачають прямий банківський переказ  з рахунку покупця на рахунок продавця, то така операція не є розрахунковою і може здійснюватися без РРО.

На відміну від розрахункових операцій, прямий переказ коштів з рахунку покупця на рахунок продавця (за номером рахунку) без застосування еквайрингових технологій (платіжних систем) не є розрахунковою операцією та не потребує застосування РРО. Нагадаємо, що саме з рахунків, а не «з карток», здійснюється переказ коштів (більш докладно про картки читайте тут).

Отже, якщо покупець ініціює прямий переказ коштів зі свого рахунку на рахунок продавця за допомогою клієнт-банку, або система PORTMONE надає йому таку можливість, і  еквайринг при розрахунках не застосовується, то РРО в такому разі не потрібний – незалежно від обороту.

Також нагадаємо, що при обороті більше 1 млн грн на календарний рік перша ж розрахункова операція потребує реєстрації через РРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»