• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати виручку з РРО торгової точки у сільський місцевості?

Чи можна "службове вилучення" готівки з РРО торгової точки у сільський місцевості вважати неоприбуткуванням виручки? Чи потрібно цю суму вносити до каси підприємства (віртуально) після "службового вилучення" з РРО, а вранці вилучати з каси підприємства (віртуально) та робити "службове внесення" до РРО на точці?

Запитання:

На новоствореному підприємстві ведеться касова книга (в бухгалтерії офісу) та на три місяці встановлено ліміт каси у розмірі 20 000 грн. Торгівельна точка розташована в сільській місцевості. Щоденної видачі готівки немає. Вранці "службове внесення" до РРО на суму 3 820 грн торгівельної виручки, 4 111 грн – виручка за день, "службове вилучення" з РРО – 7 931 грн, наступного ранку службове внесення до РРО – 7 931 грн. Чи можна суму 7 931 грн вважати не оприбуткуванням виручки, що тягне за собою накладення штрафу в 5-кратного розмірі? На скільки правомірні дії податкового інспектора? Чи потрібно суму 7 931 грн вносити в касу підприємства (віртуально) після "службового вилучення", а вранці вилучати з каси підприємства (віртуально) та робити "службове внесення" на точці?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 15 Положення №148 підприємства мають право тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах, що не перевищують самостійно встановлений ними ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

Однак дотримання підприємством та його відокремленим підрозділом ліміту каси не впливає на порядок оприбуткування готівки, який встановлено п. 11 Положення №148. Так, готівку, яка надходить до кас, необхідно оприбутковувати в день її одержання в повній сумі.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками.

Оприбуткуванням готівки в касах суб'єктів господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням КОРО без застосування РРО, є занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Норми ст. 3 Закону про РРО зобов'язують суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, зокрема:

  • друкувати на РРО щоденно фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9);
  • забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня (п. 13).

Згідно зі ст. 2 Закону про РРО місце проведення розрахунків – це місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Відповідно до п. 6 розд. III Порядку №547, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій.

Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Нагадаємо, що норми п. 23 Порядку №833, забороняють зберігати на місці проведення розрахунку (в касі, грошовому ящику, сейфі тощо) готівку, що не належить суб'єкту господарювання, а також особисті речі касира чи інших працівників.

ДФС у Волинській області в ІПК від 24.05.2018 р. №2301/ІПК/03-20-14-05-11 повідомляє: якщо підприємство не має змоги зберігати всю суму готівкових коштів у скриньці РРО, то частину готівки можна зберігати в сейфі за умови його знаходження на місці проведення розрахунків. При цьому сума готівкових коштів на місці проведення розрахунків (у скриньці РРО та сейфі) має відповідати сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО.

Отже, в ситуації, яка розглядається, торгівельну виручку, отриману протягом робочого дня, слід вилучати зі скриньки РРО не шляхом проведення операції «службове вилучення», а на підставі щоденно роздрукованого Z-звіту.

Далі, виходячи з того, що отримана виручка щоденно не здається до каси підприємства, а зберігається в відокремленому підрозділі в межах встановленого ліміту, суму готівки необхідно повернути до скриньки РРО операцією «службове внесення» одразу (в той ж день) після виконання Z-звіту.

«Віртуальні» операції, а також «віртуальні» касові документи робити не дозволяється,  адже підставою для оформлення касових документів може бути тільки реальна господарська операція – в даному випадку можливо документувати тільки реальний рух готівки з торгової точки до каси підприємства.

Відповідно до п. 1 ст. 17 Закону про РРО, за порушення вимог Закону про РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту невідповідності у юросіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2019 р. – 417,30 грн),

  • вчинене вперше – 1 грн;
  • за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (послуг).

Крім того, на підставі ст. 1 Указу №436 за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки накладається штраф у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202458
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024103
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024569
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.2024100
  • Через збій в роботі інтернет-провайдера не видали чек покупцю: які наслідки?
    22.11.2023 р. через збій в роботі інтернет-провайдера списалися кошти з картки покупця, а через ПРРО підприємства (платник єдиного податку) чеки не сформувались і не потрапили до Z-звіту. Тепер звіти ПРРО не співпадають з сумою коштів, яку отримало підприємство. Як бути з грошовими коштами: повернути покупцю? Чи є якийсь вихід?
    09.01.202477