• Посилання скопійовано

Сума акцизної та податкової накладної може не співпадати з Z-звітом

Підприємство реалізовує підакцизні товари кінцевим споживачам. Z-звіт за такою реалізацією надруковано наступного дня. Яка буде дата виникнення зобов’язань з ПДВ та акцизного податку?

Згідно з п. 201.1 ПКУ податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов’язань.

При цьому, датою виникнення податкових зобов’язань за п. 187.1 ПКУ вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів (оприбуткування в касу) від покупця як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;
  •  дата відвантаження товарів.

Пунктом 201.4 ПКУ суб'єкту господарювання надається право складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій, за умови відповідності критеріям зазначеним в такому пункті.

Однак, при цьому необхідно пам’ятати, що до такої податкової накладної повинні потрапити лише ті операції, що призводять до виникнення податкових зобов’язань саме в цей день. Включення до такої податкової накладної операцій за попередній чи наступний день – це помилка.

Тож, сума в податковій накладній повинна відповідати сумі ПДВ в касових чеках, надрукованих протягом дня.

Щодо акцизної накладної виникає майже аналогічна ситуація. Згідно з абз. першим п. 231.3 ПКУ акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

При цьому, також передбачено можливість складання акцизної накладної за підсумками дня. При цьому у такій акцизній накладній повинні бути відображені лише суми реалізованого підакцизного товару за цей день.

Щодо друкування Z-звіту наступного дня варто зауважити таке.

Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону про РРО, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій. Ця норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

Пунктом 2 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199, наведено визначення терміну «зміна» – це період роботи реєстратора розрахункових операцій від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

У примітках до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам’яті (додаток до Вимог), наведено важливе уточнення: максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 години. Оскільки в добі всього 24 години (тобто, день триває з 0 годин ранку та закінчується 24 годиною в ночі), при щоденній роботі з РРО Z-звіт необхідно виконувати щодня. Відповідно до п. 7 Вимог усі режими роботи реєстратора (крім тих, що забезпечують усунення причин блокування) повинні блокуватися, зокрема у разі перевищення максимальної тривалості зміни.

Враховуючи вищевикладене, якщо суб’єкт господарювання працює цілодобово, то фіскальний звітний чек (Z-звіт) повинен роздруковуватися кожного дня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 години цього дня.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»