• Посилання скопійовано

ФОП – "єдинник" ІІ групи імпортує товар без можливості його оплати: які наслідки?

ФОП на ІІ групі ЄП хоче імпортувати товар з Афганістану на суму 50 тис. дол. США. Платежі в цю країну заборонені, тому товар буде завезено в Україну зі сплатою податків на митниці, а сплати за товар не буде. Залишиться борг перед нерезидентом. Які штрафи можуть бути за несплату за цим контрактом? Як буде рахуватися дохід ФОПу? Чи може ця операція спричинити перехід на загальну систему?

Відповідно до ч. 3 ст. 13 Закону про валюту, у разі встановлення Нацбанком граничного строку розрахунків за операціями резидентів з імпорту товарів їх поставка має здійснюватися у строки, зазначені в договорах, але не пізніше встановленого Нацбанком граничного строку розрахунків з дня здійснення авансового платежу (попередньої оплати).

В даному випадку авансового платежу не буде, товар імпортується на умовах подальшого платежу (якого не буде), або безоплатно. В обох випадках такий імпорт не підлягає валютному нагляду. Податківці також не контролюють ЗЕД-розрахунки платників.

Відповідно до пп. 292.3 ПКУ, до суми доходу платника ЄП третьої групи, який є платником ПДВ, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Решта платників ЄП, в тому числі і ФОПи ІІ групи, не включають ці суми до свого доходу.

А якщо між сторонами укладено письмову домовленість про списання кредиторської заборгованості до спливу строку позовної давності? На питання: «Чи вважаються безоплатно отриманими товари (роботи, послуги) та чи включається їх вартість до доходу ФОП – платника єдиного податку у випадку списання кредиторської заборгованості до закінчення терміну позовної давності?» податківці відповідають: якщо за домовленістю сторін кредиторська заборгованість за придбані, але не оплачені товари (роботи, послуги), списана до закінчення терміну позовної давності, то товари (роботи, послуги) є безоплатно отриманими, оскільки особа, яка передала їх не вимагає компенсації їх вартості. Вартість таких товарів (робіт, послуг) включається до доходу платника єдиного податку у звітному періоді, в якому досягнуто домовленість щодо прощення заборгованості.

Якщо жодних письмових домовленостей не буде зафіксовано, ситуацію можна розглядати під іншим кутом: неоплачені товари можуть розглядатися як безоплатно отримані. У "ЗІР", категорії 107.01.03, питання: «Чи включається до доходу ФОП платника ЄП вартість безоплатно отриманих за усною домовленістю товарів (робіт, послуг)?» податківці пишуть, що вартість безоплатно отриманих за усною домовленістю товарів (робіт, послуг) згідно з нормами пп. 292.3 ПКУ не включається до суми доходу ФОП – платника ЄП. Разом з тим, вартість безоплатно отриманих за усною домовленістю товарів (робіт, послуг) включається до загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, тому така особа повинна подати річну декларацію з податку на доходи фізичних осіб та сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у такій податковій декларації. Тож є ризик того, що вартість імпортованих, але не оплачених товарів податківці включать до доходу фізособи, який оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Як бачимо, є досить реальний ризик того, що податківці врахують вартість таких товарів в дохід ФОПа або фізособи.

Відповідно до пп. 291.6 ПКУ, платники ЄП першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). В даному випадку ФОП придбаває товари, а не продає, тож цей пункт не застосовується. Загалом, така операція з імпорту товару без його оплати не суперечить правилам роботи на ІІ групі ЄП, тож ми не вбачаємо підстав для переходу на загальну систему.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436