• Посилання скопійовано

За яких умов звільняються від ПДВ послуги для Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста?

Платник ПДВ надає послуги з перевезення медикаментів для Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні. Чи можна складати ПН на цю операцію за п. 10 Порядку №1307? Така податкова накладна складається на контрагента чи на неплатника?

Для того, щоб визначити, чи можна цю операцію віднести до п. 10 Порядку №1307, потрібно з’ясувати такі моменти:

  • Чи є особа-отримувач послуг неплатником ПДВ;
  • Чи звільнена від ПДВ ця операція з надання послуг відповідно до п. 26 підрозділу 2 розділу XX ПКУ;
  • Чи здійснена ця операція відповідно до Порядку постачання на митній території України товарів (крім підакцизних) та надання послуг, що оплачуються за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм ГФ, затвердженого постановою Кабміну №284;
  • Чи оплачені послуги перевезення за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні.

Лише у разі позитивних відповідей на всі ці питання ПН на таку операцію складається за п. 10 Порядку № 1307, а саме: у верхній лівій частині такої податкової накладної робиться відповідна помітка "X" та зазначається тип причини 12. При цьому у графі "Отримувач (покупець)" зазначається найменування юридичної особи, а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "200000000000".

Така податкова накладна складається в електронній формі та видається за вибором отримувача (покупця) в один з таких способів:

  • або надсилається в електронному вигляді;
  • або надається у паперовому вигляді шляхом її друкування.

Також з цього приводу див. ІПК від 22.01.2019 р. № 239/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Пунктом 4 Порядку №284 встановлено, що у договорі між постачальником товарів та послуг і основним реципієнтом (субреципієнтом) обов'язково зазначається дата і номер договору про надання гранту (субгранту), назва програми ГФ. 

Згідно з пп. 5 Порядку №284 постачальник товарів та послуг для підтвердження звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання товгрів та послуг, здійснених відповідно до договору, не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, в якому здійснювалися такі операції, подає Міністерству охорони здоров’я України: 

1) заяву про видачу довідки-підтвердження, що товари та послуги оплачуються за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм ГФ;

2) завірені в установленому законодавством порядку копії: договору між постачальником і основним реципієнтом (субреципієнтом); довідки про включення постачальника товарів та послуг до ЄДРПОУ (для постійного представництва нерезидента); податкових накладних, виданих постачальником товарів та послуг у звітному (податковому) періоді, у межах виконання договору між постачальником і основним реципієнтом (субреципієнтом) без урахування ПДВ; 

3) копію витягу з реєстру платників ПДВ. 

МОЗ протягом п'яти робочих днів з дати отримання документів, зазначених у пп. 5 Порядку № 284, видає довідку-підтвердження, що товари та послуги оплачуються за рахунок грантів (субгрантів), або надсилає обґрунтовану відмову у письмовій формі (пп. 6 Порядку № 284). Довідка-підтвердження оформляється у трьох примірниках, підписується уповноваженою особою МОЗ та скріплюється гербовою печаткою. Два примірники довідки-підтвердження видаються постачальникові товарів та послуг, один з яких подається органам податкової служби, другий - залишається у постачальника. Третій примірник довідки-підтвердження залишається у МОЗ (пп. 7 Порядку №284).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249255
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435