• Посилання скопійовано

Переплата з ПДВ згідно з ст. 209 ПКУ: як повернути?

Як можна повернути суму ПДВ, переплачену згідно з ст.209 ПКУ (сума ПДВ, яка залишається у розпорядженні сільгосппідприємства)?

Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум ПДВ на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджено постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 11.

Відповідно до п. 2 Порядку №11, сільськогосподарським підприємствам у разі обрання спеціального режиму оподаткування відкривались спеціальні рахунки (поточний рахунок із спеціальним режимом використання).

Суми ПДВ, що підлягали перерахуванню на спеціальні рахунки, не підлягали сплаті до бюджету та повністю залишалися в розпорядженні відповідного сільськогосподарського підприємства для використання у виробництві сільськогосподарських товарів/послуг.

З 01.01.2017 р. втратила чинність ст. 209 ПКУ, яка регламентувала умови застосування спеціального режиму оподаткування сільськогосподарськими товаровиробниками.

Згідно з п. 4 Порядку №11, сума ПДВ, що акумулювалась на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства, починаючи з 01.01.2017 р. підлягала перерахуванню на поточний рахунок такого підприємства.

При цьому, коли саме має відбутися таке перерахування на поточний рахунок і коли потрібно закрити спецрежимні рахунки, жодних вказівок у нормативно-правових актах немає. Колись у Порядку №11 містилася вимога про те, що в разі виключення сільгосппідприємства з Реєстру суб’єктів спецрежиму, воно зобов’язане було закрити спецрахунок у місячний строк. На сьогодні такої вимоги немає. Тому тільки аграрій може вирішити, коли закривати спецрахунок. Вважаємо, краще цей рахунок не закривати, доки не мине граничний строк розрахунків за останньою спецрежимною декларацією.

З огляду на всі вищевказані норми, податківці у ІПК від 16.01.2019 р. №174/6/99-99-15-03-02-15/ІПК прийшли до висновку, що кошти, які на сьогодні обліковуються на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства, мають бути перераховані на поточний рахунок такого підприємства.

Оскільки кошти, які акумулювалися на спеціальному рахунку підприємства, є коштами такого сільськогосподарського підприємства та не були сплачені до державного бюджету, то відповідно останні не можуть бути зараховані зі спеціального рахунку сільськогосподарського підприємства в рахунок погашення податкових зобов’язань з ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету.

З метою погашення податкових зобов’язань з ПДВ такі кошти необхідно перерахувати з поточного рахунка платника податку на його електронний рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ.

Декілька слів про цільове використання коштів із спецрахунку. Вважаємо, що після того, як сільгосппідприємство позбавили спецрежимного статусу, їх він може використовувати на будь-які цілі. Адже з початку 2017 року ст. 209 ПКУ припиняє своє існування, то цільове призначення цих коштів також скасовується. Та й податківці перенесли до нечинних роз’яснення щодо цільового використання спецрежимних коштів після анулювання реєстрації спецрежимника (підкатегорія 101.22, «ЗІР»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024951
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249215
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435