• Посилання скопійовано

Податки при оренді підприємством землі у фізособи

Підприємство на загальній системі оподаткування орендуватиме землю у фізособи для використання у господарській діяльності, сплачуючи фізособі орендну плату. Чи маємо утримувати ПДФО і ВЗ з орендної плати? Чи сплачувати податок на землю?

ПДФО, ВЗ

Податковим агентом у разі оренди нерухомості, включаючи земельні ділянки, є орендар (див. пп. 170.1.1, пп. 170.1.2 ПКУ).

ПДФО утримується за ставкою 18% (див. пп. 170.1.4 ПКУ). ПДФО сплачується за місцезнаходженням земельних ділянок (пп. 168.4.9 ПКУ).

Поряд з цим відповідно до  пп. 1.2 і 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ утримується ВЗ за ставкою 1,5%. На відміну від ПДФО, ВЗ сплачується за місцезнаходженням підприємства – орендаря.

В формі № 1ДФ виплачена орендна плата відображається з ознакою доходу:

  • 195 – якщо орендується земельна ділянка сільгосппризначення;
  • 106 – якщо орендується земельна частка (пай);
  • 196 – якщо орендується земельна ділянка іншого призначення, ніж зазначено вище.

Якщо орендована ділянка знаходиться за іншим місцезнаходженням, ніж основне місцезнаходження підприємства, таке підприємство окрім того, що має сплачувати ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди, зобов’язане стати на облік за неосновним місцем обліку у податковій за місцезнаходженням таких об’єктів оренди. Тобто, підприємство має надати інформацію про орендовану земельну ділянку у формі № 20-ОПП до податкової за своїм місцезнаходженням, поставивши в цій формі позначку «+» чи подібну в графі 11. Проставленням такої позначки здійснюється постановка на облік за неосновним місцем обліку. 

При цьому форма № 1ДФ подається підприємством у вигляді окремої порції до податкової за своїм місцезнаходженням (основне місце обліку) та надсилається копія такого розрахунку до податкової за місцезнаходженням об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису) земельних ділянок, земельних часток (паїв) (неосновне місце обліку) в установленому порядку.

Те саме читаємо у відповіді податкової на питання в підкатегорії 103.25 ЗІР: «Яким чином податковому агенту, який нараховує ПДФО з доходів за здавання ФО в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) та сплачує його до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди, подавати податковий розрахунок за ф. 1ДФ?».

 

Податок на землю

Відповідно до п. 269.1 ПКУ платниками земельного податку є:

  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
  • землекористувачі.

Причому під землекористувачами тут маються на увазі постійні землекористувачі (див. пп. 14.1.72 ПКУ). 

Поряд з цим плата за землю справляється не тільки у формі земельного податку, а й орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (див. пп. 14.1.147 ПКУ).

Таким чином, при оренді земельних ділянок приватної власності не виникає обов’язку бути платником плати за землю.

Фактично платником плати за землю у вигляді земельного податку будуть фізособи власники ділянок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024135
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434