• Посилання скопійовано

Оренда у витратах ФОПа, якщо ставок орендувала фізособа, а використовує ФОП

Фізособа уклала договір оренди ставка державної власності, для рибницької діяльності, після чого зареєструвалася ФОП на загальній системі оподаткування. ФОП отримує доходи від рибництва. Чи можна платити оренду ставка з рахунку ФОПа і включати ці суми до витрат?

Згідно з ч. 1 ст. 320 ЦКУ, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки (ч. 1 ст. 190 ЦКУ).

В ситуації, яку ми розглядаємо, фізособа використовує своє майно у вигляді майнового права оренди ставка в господарській діяльності ФОП. Тобто, ФОП може використовувати у власній господарській діяльності ставок, який він орендував як фізособа.

Поряд з цим, відповідно до пп. 63.3 ПКУ та п. 8.1 Порядку №1588 платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. №20-ОПП у порядку, встановленому розд. VIIІ Порядку №1588.

Таким чином, про використання в господарській діяльності ставка ФОП має повідомити податкову, надіславши повідомлення за ф. №20-ОПП.

Звісно, що якщо ФОП сплачує орендні платежі за ставок, який використовує у власній діяльності, такі платежі він може здійснювати зі свого підприємницького банківського рахунку.

Аналогічно роз’яснює і НБУ: за поточними рахунками ФОП в національній валюті можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов'язаних із власними потребами.

Згідно з ст. 51 Водного кодексу, за користування водним об’єктом орендар зобов’язаний сплачувати:

  1. орендну плату за водний об’єкт та
  2. орендну плату за земельну ділянку під таким водним об’єктом.

 

Щодо плати за земельну ділянку

Орендна плата за земельну ділянку державної власності відноситься до складу плати за землю (пп. 14.1.147 ПКУ). Плата за землю відноситься до податку на майно (див. пп. 265.1.3 ПКУ).

Відповідно до пп. 177.4.3 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП, належать в тому числі суми  податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такої ФОП (крім ПДВ для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, ПДФО з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості).

Таким чином, орендна плата за земельну ділянку під ставком, на наш погляд, відноситься до складу витрат ФОП.

 

Щодо орендної плати за водний об’єкт

Відповідно до пп. 177.4.4 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП, належать в тому числі інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в пп. 177.4.1-177.4.3 ПКУ, до яких відносяться на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності.

Таким чином, орендна плата за водний об’єкт також, на наш погляд, включається до складу витрат ФОП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202424
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202421
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111