• Посилання скопійовано

Підстава для оплати Е-лікарняного суміснику

Раніше для оплати лікарняного листа працівник-сумісник надавав копію лікарняного листа, завірену печаткою підприємства з основного місця роботи. Що є наразі підставою для оплати Е-лікарняного працівника-сумісника?

Дійсно, відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону №1105 у разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. 

Відповідно до п. 30 Порядку №1266, обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, роботодавцю за місцем роботи за сумісництвом застрахованою особою надається довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково надаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

Тобто, окрім копії лікарняного працівник-сумісник мав надати довідку з основного місяця роботи  про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду.

Після введення Е-лікарняних змін до законодавчих актів не внесено.

Зазначимо, що Е-лікарняні формуються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою – тобто має офіційне працевлаштування, є ФОПом тощо.

Сформований Е-лікарняний стає доступним для перегляду у день його створення та матиме статус «Закритий», а після завершення терміну тимчасової непрацездатності працівника його статус зміниться на «Готовий до сплати». З цього моменту Е-лікарняний стає підставою для надання матеріального забезпечення.

На призначення працівнику матеріального забезпечення відведено не більше 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності, визначеного Е-лікарняним.

Готовий до сплати Е-лікарняний друкується або залишається в електронному вигляді (за рішенням роботодавця).

Оскільки працівник-сумісник має статус офіційного працевлаштування, тому у випадку формування для застрахованої особи листка непрацездатності програмними засобами Електронного реєстру листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, такий листок непрацездатності повинен бути відображений в електронних кабінетах усіх страхувальників, з якими застрахована особа перебувала у трудових відносинах на момент настання страхового випадку, тобто і в електронному кабінеті роботодавця за сумісництвом.

Фонд соціального стахування України у своєму роз’ясненні щодо документального підтвердження тимчасової непрацездатності за місцем роботи за сумісництвом зазначає.

У випадку формування для застрахованої особи листка непрацездатності програмними засобами Електронного реєстру листків непрацездатності, надавати за місцем роботи за сумісництвом копію листка непрацездатності, засвідчену підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи не потрібно.

Роботодавцю за неосновним місцем роботи працівника достатньо (за бажанням) зробити скріншот листка непрацездатності і роздрукувати його.

Крім того, як і раніше, для обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, працівник-сумісник повинен надати роботодавцю за місцем роботи за сумісництвом довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»