• Посилання скопійовано

Оформлення на виробничу практику учнів ПТНЗ

При проходженні практики на підприємстві учнями ПТНЗ укладається трьохсторонній договір між ПТНЗ, учнем та підприємством про надання освітніх послуг, а також договір про надання робочих місць. Чи є ці відносини трудовими?

Запитання: 

При проходженні практики на підприємстві учнями ПТНЗ укладається трьохсторонній договір між ПТНЗ, учнем та підприємством про надання освітніх послуг, а також договір про надання робочих місць. Чи є ці відносини трудовими? Як оформити прийняття учнів на виробничу практику? Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу? 

 

Відповідь:

Держпраці  роз'яснює, що відповідно до ст. 14 ПКУ працівником є фізособа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону.

Відповідно до ст. 29 Закону «Про професійно-технічну освіту» підприємства, установи, організації незалежно від форм власності надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничого навчання чи виробничої практики відповідно до укладених із професійно-технічними навчальними закладами договорів про навчально-виробничу практику.

Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики затверджений постановою КМУ від 07.06.1999 р. №992.

Відповідно до Порядку №992 підприємства, установи, організації незалежно від форми власності надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничого навчання чи виробничої практики відповідно до укладених із професійно-технічними навчальними закладами договорів про навчально-виробничу практику. Учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів на час виробничого навчання та виробничої практики до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства не включаються.

Таким чином, трудові договори із учнями ПТНЗ під час виробничого навчання або виробничої практики не укладаються, підстави для повідомлення ДФС відсутні.

Мінсоцполітики також вважає, що договір про проходження практики, навіть, якщо під час неї практикант виконуватиме певні роботи і отримуватиме за це оплату, не є трудовим. І укладати на період такої практики трудовий договір не потрібно (про це зазначається у листі Мінсоцполітики від 20.08.2012 р. №107/021/150-12).

Основний аргумент при цьому такий: учні, слухачі ПТНЗ на час виробничого навчання та виробничої практики до складу (списку) і штатний розклад працівників підприємства не включаються (абз. 1 п. 7 Порядку №992). Якщо йти за цим Порядком, то договір про проходження укладається між ПТНЗ та базою практики, а не з практикантом (п. 8 Порядку №992). Звісно, що такий договір теж є не трудовим.

Але не все так однозначно.

Існує кілька моментів, які свідчать про те, що насправді практикант буде найманим працівником. Це і зарплата, яка виплачуватиметься практиканту (згідно зі ст. 50 Закону про професіонально-технічну освіту), і  можливість розподілу практикантів з ПТНЗ на  робочі  місця, і поширення на них під час виробничої практики законодавства  про охорону праці,  правил внутрішнього трудового розпорядку та інших правил і норм, що діють на  підприємстві,  з відповідних професій, спеціальностей і рівнів кваліфікації  робітників  та  службовців.

Також, як передбачено п. 10 Порядку №992, учні, слухачі підлягають соціальному  та іншому   страхуванню   нарівні  з  відповідними працівниками підприємства.  А цього, згідно з поточною редакцією Закону про ЄСВ, без укладання договору безпосередньо із практикантом не досягнути. 

І податківці в такому випадку можуть розглядати цю ситуацію інакше, ніж Мінсоцполітики. Зокрема, у листі ДФС від 13.10.2015 р. №21700/6/99-99-17-03-03-15  зазначається, що згідно з ч. 3 ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ. Тому, на думку автора, в цій ситуації практикант і підприємство, де він проходитиме виробничу практику, самостійно вирішують, як оформити відносини між ними. Зокрема, і шляхом укладання строкового трудового договору. Та якщо такий варіант здається недоцільним, то є право слідувати роз’ясненню Мінсоцполітики і укладати договори про навчальну практику згідно з Порядком №992.

 

Оформлення практиканта на виробничу практику

Згідно з п. 9 Порядку №992, перед початком виробничого навчання та виробничої практики керівник підприємства:

  • видає наказ про персональний розподіл учнів, слухачів ПТНЗ на робочі місця або навчально-виробничі ділянки виробничих підрозділів чи створює учнівські самостійні навчально-виробничі підрозділи та визначає відповідно до змісту робочих навчальних програм види робіт;
  • призначає з числа інженерно-технічних працівників та кваліфікованих робітників підприємства відповідальних за проведення виробничого навчання та виробничої практики, забезпечення умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог;
  • установлює системи оплати праці учнів, слухачів за фактично виконаний обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки) та укладених із ПТНЗ договорів про навчально-виробничу практику.

Знов нагадаємо, що учні, слухачі ПТНЗ, які проходять виробничу практику, не включаються до складу (списку) робітників підприємства (п. 7 Порядку №992). На думку Мінсоцполітики, це означає, що складати наказ про прийняття таких практикантів на роботу не потрібно.

 

Повідомлення ДФС про прийнятого практиканта

Зрозуміло, що якщо між місцем проходження практики і практикантом не укладено трудового договору, то й повідомляти ДФС про розподіл на робочі місця таких практикантів окремо не потрібно. Принаймні, таке роз’яснення наведено у листі Держпраці від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17.

Якщо ж укладається строковий трудовий договір, то повідомлення про прийняття слід подавати до ДФС перед допуском практиканта до роботи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»