• Посилання скопійовано

Помилки в розрахунку зарплати звільнених працівників

Працівники звільнилися в червні і липні 2021 р. В серпні виявили помилку в нарахуванні святкових за травень 2021 у обох працівників (недонараховано 500 грн). Як провести донарахування в бухобліку? Чи потрібно нараховувати ЄСВ на суму доплати? Як відобразити в об’єднаній звітності? Чи потрібно перераховувати суму компенсації відпустки?

Часто на практиці трапляються ситуації, коли бухгалтер виявляє помилку в розрахунку зарплати за минулі періоди, в зв’язку з чим працівнику, який звільнився, потрібно провести донарахування належних йому сум.

Тобто, донарахувати належну працівникам оплату за святкові дні та провести перерахунок компенсації, оскільки було занижено середню зарплату при її розрахунку у зв’язку з недонарахуванням оплати за святкові дні. В бухобліку проведення нарахувань проводиться відповідно нарахуванню заробітної плати.

Давайте розберемося, яким буде оподаткування донахованих сум працівникам.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

Таким чином, із донарахованих сум святкових та сум компенсації за невикористану відпустку потрібно утримати ПДФО у розмірі 18% та ВЗ - 1,5%.

Донараховані суми звільненому працівнику відображають в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності, у тому місяці кварталу, в якому проведено таке донарахування за ознакою доходу "127". При цьому жодних уточнюючих звітів за попередні періоди подавати не потрібно.

 

ЄСВ

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, базою для нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Для правильного нараховування/ненараховування ЄСВ на донараховані суми потрібно керуватися Порядком №1170 та Інструкцією №5.

До бази нарахування ЄСВ включаються лише нараховані після звільнення виплати за відпрацьований час (абз. 2 ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ). А перелік виплат за невідпрацьований час передбачено пп. 2.2.12 Інструкції №5, до них відноситься і оплата компенсації за невикористані дні відпустки.

Таким чином, на донараховані суми святкових днів потрібно нарахувати ЄСВ, оскільки вони є виплатами за відпрацьований час. А ось на суми донарахованої компенсації звільненим працівникам нараховувати ЄСВ не потрібно, бо це є виплати за невідпрацьований час.

Отже, у Додатку 1 об’єднаної звітності відображають тільки ті виплати, на які нарахований ЄСВ. Оскільки на виплати за невідпрацьований час, що нараховані звільненим працівникам, ЄСВ не нараховують, тож і у Додатку 1 їх не відображають.

Виплати за відпрацьований час відображають у Додатку 1 звіту в тому місяці кварталу, в якому відбулося їх нарахування, та зазначають:

  • у графі 8 — код ЗО "1";
  • у графі 9 — КТН "1" — виплата за відпрацьований час після звільнення;
  • у графі 10 — місяць та рік, за який донарахована виплата.

Інші графи заповнюються в загальному порядку.

При цьому жодних уточнюючих звітів за попередні періоди подавати не потрібно.

Крім того, потрібно перевірити мінімальну базу нарахування ЄСВ. Оскільки звільненим працівникам нараховують виплати за відпрацьований час, з якої справляють ЄСВ з віднесенням до місяців, за які вона нарахована, то скоріш за все вимога про ЄСВ виконана. Але потрібно перевірити, тому що після віднесення донарахованої суми загальний дохід за такий місяць може перевищити мінімальну зарплату. І тоді, якщо визначалася додаткова база для донарахування ЄСВ до мінімального страхового внеску, доведеться зняти надміру нарахований ЄСВ на додаткову базу, визначену раніше.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Приклади нарахування зарплати при неповному робочому дні
    Як розраховувати заробітну плату, якщо у наказі про прийняття зазначено такий графік роботи: понеділок по 1 (одній) годині на тиждень з 09:00 до 10:00. Посадовий оклад відповідно до штатного розпису 8 000 гривень на місяць?
    Сьогодні 13:2930
  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245691
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6414
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202444
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023212