• Посилання скопійовано

Оплата вихідних у відрядженні, якщо працівник не працював

Підприємство направило свого працівника в відрядження для виконання робіт на об'єкті, режим роботи якого - п'ять днів на тиждень. Чи потрібно оплачувати працівнику вихідні дні у відрядженні у подвійному розмірі, чи надавати інший день відпочинку, якщо в суботу і неділю він не працював?

Відповідно до ст. 121 КЗпП, працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: 

  • добові за час перебування у відрядженні;
  • вартість проїзду до місця призначення і назад;
  • витрати по найму жилого приміщення.

Цією статтею, а також п. 13 Інструкції №59 передбачено: якщо працівник, який направлений у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада).

Таким чином, якщо працівник перебуваючи у відрядженні не працював у вихідні дні (відпочивав у суботу та неділю), тобто не виконував завдань, покладених на нього у відрядженні, то вихідні дні у відрядженні не оплачуються. За ці дні працівник має право лише на добові. 

Зазначимо, що право на інший день відпочинку (ст. 72 КЗпП) або грошову компенсацію (ст. 107 КЗпП) працівник матиме, якщо вихідні дні для працівника у відрядженні будуть робочими.

Якщо за відпрацьовані вихідні дні працівнику надається інший день відпочинку, то відпрацьовані години у цей день оплачують як звичайний день у відрядженні. У разі виплати грошової компенсації працівнику, який одержує місячний оклад, то оплата проводиться у розмірі:

  • одинарної годинної або денної ставки зверх окладу (зверх середньоденної зарплати), якщо робота провадилася в межах місячної норми робочого часу;
  • подвійної годинної або денної ставки зверх окладу (зверх середньоденної зарплати), якщо робота провадилася понад місячну норму.

Тобто, оплаті в подвійному розмірі підлягатимуть лише години, які працівник фактично відпрацював у вихідний день (ч. 2 ст. 107 КЗпП). При цьому годинна ставка визначається шляхом ділення посадового окладу на кількість годин за нормою тривалості робочого часу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245571
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202442
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023202
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 097