• Посилання скопійовано

Працівник є внутрішнім сумісником: що з ЄСВ?

Працівник працює на підприємстві за основним місцем роботи на 0,5 ставки та за внутрішнім сумісництвом 0,5 ставки. Дохід за двома посадами менший за МЗП. За сумісництвом ЄСВ 22% береться з фактичної суми. За основною посадою нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати (6700 грн). Чи потрібно зменшувати суму донарахування ЄСВ за основним місцем роботи на суму нарахованого ЄСВ за сумісництвом?

Зазначимо, що при внутрішньому сумісництві робота виконується на тому самому підприємстві. При цьому працівник працює як основний працівник і як сумісник, але роботу за сумісництвом здійснює у вільний від основної роботи час з оформленням окремого трудового договору та окремого  табелювання.

Згідно з абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ роботодавець повинен виконувати вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП з місячного доходу працівника (який не є особою з інвалідністю), який працює в нього за основним трудовим договором та якщо місячний її розмір не перевищує розміру МЗП. 

Відповідно до пп. 2.1.1 Інструкції №5, фонд основної заробітної плати включає нарахування винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці за тарифними ставками (окладами), відрядними розцінками   робітників та посадовими окладами керівників, фахівців, технічних службовців,  включаючи в повному обсязі внутрішнє сумісництво.

Таким чином, у випадку, якщо працівник для якого на підприємстві місце роботи є основним, працює ще й за внутрішнім сумісництвом, то для цілей виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП базу для нарахування внеску потрібно визначати з сукупного доходу отриманого за відповідний місяць, а потім проводити порівняння її з МЗП. 

Аналогічний підхід при нарахуванні ЄСВ зазначають податківці у листі ДФСУ від 29.01.2016 р. №1394/5/99-99-17-03-03-16.

Отже, якщо загальна база нарахування буде меншою за МЗП (6700,00 грн), то визначається різниця та проводиться донарахування ЄСВ. 

Проте, якби штатний працівник працював лише на умовах неповного робочого часу (на 0,5 ставки) й не мав внутрішнього сумісництва, тоді потрібно було б нарахувати ЄСВ з мінімальної бази, тобто з 6700,00 грн.

Крім того, відповідно до ст. 3-1 Закону про оплату праці, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу доплата до мінімальної заробітної плати виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Тобто, якщо фактична зарплата за основним місцем роботи та/або за внутрішнім сумісництвом виявилася меншою за МЗП або за МЗП в розмірі, пропорційному виконаній нормі праці, то роботодавець нараховує доплату до МЗП. За необхідності доплату нараховують за кожним місцем роботи окремо.

 

Приклад. За основним місцем роботи фактична зарплата працівника за жовтень 2022 р. за умовах неповного робочого часу (0,5 ставки) склала 3500,00 грн. За місцем роботи, як внутрішнього сумісника, за жовтень 2022 р. за умовах неповного робочого часу (0,5 ставки) склала 3000,00 грн. Норма робочого часу виконана в повному обсязі.

Оскільки працівник працює на умовах неповного робочого часу, то рівень мінімальної заробітної плати визначаємо пропорційно відпрацьованому часу.

Доплата до рівня МЗП:

  • за основним місцем роботи працівника (0,5 ставки) не проводиться, оскільки нарахована зарплата за жовтень 3500,00 грн є більшою за МЗП 3350,00 грн (6700,00 грн х 0,5);
  • за внутрішнім сумісництвом доплата складе 350,00 грн ((6700,00 грн х0,5) – 3000,00 грн).

 

Розмір ЄСВ

Оскільки працівник працює на основному місці роботи, хоч і неповний робочий день, то базою нарахування ЄСВ буде мінімальна заробітна плата 6700,00 грн, але у порівнянні з загальним доходом працівника за місяць.

Базу нарахування ЄСВ до мінімального розміру визначають сумарно за обома місцями роботи, оскільки весь дохід отримано із джерела за основним місцем роботи. Сумарний дохід працівника за жовтень складає 6850,00 грн (3500,00 грн +3000,00 грн.+350,00), що більше МЗП (з 1 жовтня – 6700,00 грн). Отже, доплата до мінімального розміру ЄСВ не проводитиметься. ЄСВ сплачуватиметься із фактичного доходу. І так:

  • ЄСВ з зарплати за основним місцем складає 770,00 грн (3500,00х22%);
  • ЄСВ з зарплати за внутрішнім сумісництвом складає 737,00 грн ((3000,00 грн +350,00 грн)х22%).
  • Загальна сума сплаченого ЄСВ за жовтень складе: 1507,00 грн (770,00 грн + 737,00 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241711
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024312
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271