• Посилання скопійовано

ФОП з подвійним статусом: як подати додатки з ЄСВ до декларацій?

ФОП на III групi ЄП одночасно є суб’єктом незалежної професійної діяльності. Подає декларацію платника ЄП фізособи-підприємця (був дохід) та декларацію про доходи (дохід відсутній). ЄСВ сплачував щомісячно від МЗП як ФОП. Чи потрібно в Додатку ЄСВ1 декларації про доходи проставляти "нулі", чи проставляти мінімальний внесок?

Пунктом 65.9 ПКУ визначено, що якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Тобто чинним законодавством не заборонено фізичній особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність, не заборонену законом.

Особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність та одночасно перебуває на обліку як ФОП, з 01.01.2021 р. звільнена від сплати за себе ЄСВ як за особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність, за умови здійснення одного виду діяльності (ч. 5 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Відповідно до пп. 16.1.3 ПКУ, платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Тож, ФОП з подвійним статусом має подати:

1. податкову декларацію платника єдиного податку фізичної особи-підприємця, відобразивши доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування.

Додаток 1 до Декларації з ЄП заповнюється за всі місяці року, за які сплачено ЄСВ у розмірі не менше страхового внеску з перенесенням загальної суми сплаченого ЄСВ у рядок 21 Декларації з ЄП. Крім того, у розділі IV Декларації з ЄП ФОП III групи має зазначити показники господарської діяльності, а у розділі V - податкові зобов’язання по ЄП.

2. податкову декларацію про майновий стан і доходи як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Подається за результатами звітного року відповідно до розділу IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, тобто до 1 травня, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 178.4 ПКУ).

Як вже з’ясували, ЄСВ сплачується лише особою підприємцем, тож Додаток ЄСВ1 до податкової декларації не заповнюється і не подається. Крім того, відмітка у відповідній комірці про подання даного додатку в податковій деклараці не ставиться. Оскільки, особа не отримувала дохід від незалежної професійної діяльності, Додаток Ф2 та рядок 10.9 податкової декларації не заповнюються. Проте обов’язково заповнюються рядки 11 та 11.1 розділу ІІІ податкової декларації, в яких зазначаються доходи, отримані від провадження господарської діяльності за спрощеною системою оподаткування протягом звітного (податкового) року. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202428
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246612
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202445
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024340