• Посилання скопійовано

Е-лікарняний ФОПу-найманому працівнику

Працівник працює на основному місці роботи на підприємстві і має підприємницьку діяльність. Е-лікарняний оформлено на підприємця. Чи має працівник право на отримання лікарняних на підприємстві і як правильно це оформити? Якщо ні, то яким документом можна підтвердити його відсутність на роботі на час лікарняного?

Пунктом 1 ст. 31 Закону № 1105 передбачено, що у разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Але як відомо, з введенням в дію е-лікарняних, навіть затверджена копія роздрукованого е-лікарняного не є  підставою для нарахування матеріального забезпечення за таким лікарняним листком. 

Тим більше, в даному випадку ФОП є найманим працівником, тобто має основне місце роботи, а підприємництво місцем роботи не вважається. Тому, якщо такий ФОП захворів, то е-лікарняний мав бути виписаний на роботодавця за основним місцем роботи, щоб в першу чергу отримати лікарняні як найманий працівник. А потім вже як ФОП розрахувати собі лікарняні починаючи з 6 дня непрацездатності, перші п’ять календарних днів підприємець хворіє за власний рахунок. 

Отже, виходить, що е-лікарняний виписаний на підприємця не може бути взятий до розрахунку роботодавцем.

Щоб працівник мав право на отримання лікарняних за основним місцем роботи, потрібно внести виправлення в е-лікарняний. 

Для цього підприємець повинен звернутися до лікаря. Якщо помилку виявлено в недостовірній інформації щодо роботодавця з моменту видачі е-лікарняного до моменту готовий до сплати, тобто не пройшло 7 днів після дати його закриття, бо саме протягом цих 7 днів е-лікарняний вважається виданим та готовим до сплати (п. 3 розд. II Порядку №1234, зі змінами відповідно до наказу МОЗ від 28.09.2021 р. №2086), то саме в цей період лікар може внести відповідні зміни до медичного висновку, де вказана недостовірна інформація. У такому разі створюється окремий коректний медичний висновок, за яким створюється новий e-лікарняний. Перший e-лікарняний змінить свій статус на «помилково сформований». 

Нагадаємо, що призначити працівнику матеріальне забезпечення на підставі “Готового до сплати” Е-лікарняного роботодавець має упродовж не більш ніж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності. А подати заяву-розрахунок протягом 5 робочих днів після призначення допомоги.

Якщо помилку виявлено в недостовірній інформації щодо роботодавця після сплину 7 днів після дати його закриття, то підприємець-найманий працівник теж звертається до лікаря, але вже з проханням надати новий лікарняний листок. Цей листок непрацездатності буде вже паперовий, оскільки для виправлення помилки при створенні медичного висновку в е-лікарняному сплив строк (7 днів), протягом якого лікар мав можливість внести зміни. При цьому, відповідно, e-лікарняний в реєстрі змінить свій статус на «помилково сформований». 

Після виправлення помилок в лікарняному, роботодавець приймає його в роботу: перевіряється страховий стаж,  комісія (уповноважений) із соцстраху оформляє протокол про призначення або відмову у призначенні матзабезпечення та передає його до бухгалтерії, яка і розраховує суму матеріального забезпечення та подає заяву-розрахунок до ФСС.

А от отримати допомогу від ФСС ФОП за себе, який є одночасно найманим працівником та за умови сплати його роботодавцем ЄСВ у розмірі/більшому розмірі мінімального страхового внеску, не зможе, оскільки добровільна сплата ЄСВ для фізичних осіб – підприємців, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, чинним законодавством не передбачена. 

Якщо з якихось причин, роботодавцем за основним місце роботи було сплачено ЄСВ за ФОП-найманого працівника у розмірі менше мінімального страхового внеску і така особа самостійно визначала базу нарахування та відповідно розмір ЄСВ та доплачувала його, і цей  період включається в розрахунковий,  то також, виправлений лікарняний ФОП бере і собі в розрахунок. Вже за сформованим новим е-лікарняним чи завіреною роботодавцем копією паперового лікарняного та на підставі довідки про середню заробітну плату виданої за основним місцем роботи підприємець розраховує собі матеріальне забезпечення починаючи з 6 дня тимчасової непрацездатності та подає заяву-розрахунок.

Після отримання матеріального забезпечення і роботодавець за підприємця-найманого працівника, і ФОП за себе подають до ФСС повідомлення про виплату коштів застрахованій особі. Окрім того, тільки роботодавець має відобразити в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності нараховану та виплачену суму лікарняних працівнику.

У Табелі обліку робочого часу відображаються всі дні тимчасової непрацездатності, що підтверджується належним чином оформленим листком непрацездатності,  що припадають нa період хвороби працівника (робочі, вихідні, святкові тa неробочі) за буквеним  кодом  «ТН» або цифровим «26».  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    Сьогодні 17:386
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241711
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437