• Посилання скопійовано

Компенсація при звільненні в останній день відпустки для догляду за дитиною

Як розрахувати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки при звільненні в останній день перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, виходячи з окладу (встановленого на яку дату) чи з мінімальної зарплати? Чи слід нараховану суму компенсації «дотягувати» до мінімальної зарплати? Як скласти наказ на звільнення?

Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення 3-х років, працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), а також за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП), крім випадку повної ліквідації підприємства, коли звільнення допускається з обов’язковим працевлаштуванням.  

При припиненні трудових відносин з працівником, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років потрібно провести остаточний розрахунок, а результат не забути відобразити у відповідних додатках  об’єднаної звітності.

Суму компенсації за невикористану відпустку розраховують керуючись абзацами 3-5 п. 4 Порядком №100.

Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку.

Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Тобто розрахунок компенсації невикористаної відпустки працівника, який до дня звільнення перебував у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і якому доходи протягом останніх 12 календарних місяців не нараховувалися, потрібно проводити на підставі розміру посадового окладу, вказаного у штатному розписі на дату звільнення або з МЗП, якщо оклад менше мінімальної. 

 

Щодо дотримання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП

Якщо працівник, якому нарахована компенсація, звільняється не останнім робочим днем місяця, то ЄСВ сплачується з фактичної бази нарахування. А якщо працівник, якому нарахована компенсація, звільняється з основного місця роботи останнім робочим днем місяця та не є особою з інвалідністю, то, виходить, що працівник перебуває в трудових відносинах з роботодавцем повний календарний місяць, тому у такого роботодавця виникає обов’язок щодо сплати ЄСВ з МЗП.

Звільнення працівника в останній день відпустки для догляду за дитиною до 3 років оформляється наказом на підставі заяви працівника.

Зразок

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ВЕСЕЛКА”

Код ЄДРПОУ 222222222

НАКАЗ

 

28.09.2021                                                       м. Київ                                                       № 6-к/тр                               

 

Про звільнення з роботи

Олени Грушківської

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Звільнити ГРУШКІВСЬКУ Олену, бухгалтера, з 29.09.2021 за власним бажанням, стаття 38 КЗпП України.

2. Бухгалтерії виплатити ГРУШКІВСЬКІЙ Олені компенсацію за 8 календарних днів щорічної основної відпустки за робочий рік 09.03.2017-08.03.2018.

 

Підстава: Заява Грушківської О. від 28.09.2021

 

Директор                                                   підпис                                                Іван ІВАНОВ

 

З наказом ознайомлена:

підпис Олена ГРУШКІВСЬКА

29.09.2021

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241631
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202435
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024304
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241261