• Посилання скопійовано

Виправлення в реквізиті «24» таблиці 6 Звіту з ЄСВ

У ІV кварталі 2019 року працівник працював на умовах неповного робочого тижня. У реквізиті «24» таблиці 6 Звіту з ЄСВ не проставлено відмітку «Ознака неповного робочого часу». Чи потрібно виправляти звітність за весь квартал 2019 року? Які штрафні санкції за виправлення?

Відповідно до ст. 56 КЗпП, за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Ознака «Неповний робочий час» в реквізиті 24 «Ознака неповного робочого часу» таблиці 6 Звіту з ЄСВ проставляється у разі, якщо працівник  працює, зокрема,  неповний робочий тиждень, тобто коли зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень (Порядок №435).

Неправильне заповнення реквізиту 24 «Ознака неповного робочого часу» призводить до помилкового відображення даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру, які використовуються під час проведення контрольних заходів уповноваженими органами. 

Допущену помилку обов’язково потрібно виправити. Виправлення проводяться у місяці виявлення такої помилки, але із зазначенням в таблиці того місяця, за який проводиться виправлення. 

Для цього потрібно подати попередньо подану з помилкою таблицю 6 Звіту з ЄСВ, але з позначкою «Скасовуюча» (в ній зазначається тільки працівник, за яким допущено дану помилку, а не всі працівники) та одночасно подати таблицю 6 Звіту із позначкою «Початкова» із заповненим реквізитом «24». 

Пакет документів, який включає ці дві форми, може бути сформований тільки для виправлення даних одного або декількох рядків таблиці 6. 

Звертаємо увагу, що при цьому суми, зазначені в реквізитах 17–21 (нарахований дохід та ЄСВ) таблиці 6 форм «Скасовуюча» та «Початкова»,  повинні бути однаковими (п. 2 розд. V Порядку № 435), тобто не відрізнятися від раніше поданого звіту. 

Оскільки в питанні, що розглядається, помилку було допущено за три місяці ІV кварталу 2019 р., то й подати потрібно буде три пакети документів  у місяці виявлення. Наприклад, якщо помилку виявлено у квітні 2020 р., то потрібно подати: у квітні 2020 р. за жовтень 2019 р., у квітні 2020 р. за листопад 2019 р. та у квітні 2020 р. за грудень 2019 р.

Зауважимо, що граничних термінів для таких виправлень у разі їх самостійного виявлення Порядком №435 не передбачено, але радимо виправляти їх одразу. 

Вважаємо, що помилка допущена в минулому періоді в частині невідображення «Ознаки неповного робочого часу» в таблиці 6 Звіту з ЄСВ, та яку Порядком № 435 не передбачено як помилку,  оскільки не вбачає в собі помилку щодо сум нарахованого ЄСВ (сума сплачена до бюджету правильна), тому й штрафи, передбачені Законом про ЄСВ, не застосовуватимуться. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20247
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241721
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202438
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024314
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437