• Посилання скопійовано

Як списати надміру виплачені лікарняні, якщо працівник не буде їх відшкодовувати?

Перевіркою лікарняних ПФУ виявлено переплату лікарняних за рахунок фонду. Підприємство сплатило до ПФУ суму переплати і штраф. Рішенням директора прийнято не утримувати їх з працівника. Які проведення в бухобліку? Як з податками утриманих з лікарняних і ЄСВ? Чи потрібно відображати в додатку 4ДФ суму неповернення працівником надмірно виплаченої суми лікарняних?

Відповідно до пп. 6 ст. 8 Закону №1105, роботодавець у разі порушення порядку використання страхових коштів відшкодовує уповноваженому органу управління в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачує штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

Оскільки при перевірці ПФУ встановлено факт надмірно виплачених  коштів за лікарняним листом за рахунок фонду, було накладено вказаний штраф.

Виплата завищеної суми лікарняних вже здійснена підприємством працівнику, а встановлений факт потребує виправлення одним із способів:

  • шляхом утримання із зарплати (у разі, якщо з моменту виплати не минуло місяця);
  • добровільним внесенням зайвої суми в касу чи на поточний рахунок підприємства (якщо після виплати лікарняних минуло більше місяця);
  • повернута в судовому порядку;
  • списання заборгованості працівника перед підприємством.

У цій ситуації керівник вирішив списати надміру виплачену суму лікарняних працівнику. Рішення про неутримання з працівника такої суми слід зазначити в наказі керівника.

Тож, якщо працівник не повертатиме надмірно отриману суму лікарняних, то прощена сума так і залишається виплаченою сумою лікарняних, яка вже була оподаткована при нарахуванні та виплаті, тому сторнувати раніше сплачені податки та збори не потрібно, відповідно не потрібно коригувати додаток 4ДФ єдиної звітності.

Сума зайво отриманих лікарняних від ПФУ, яка повертається підприємством, без участі працівника, та сума штрафу відображаємо в обліку записами: Дт 948 Кт 378, Дт 378 Кт 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь