• Посилання скопійовано

Права працівниці на відпустки за довідкою на дитину за формою №080/о

Працівниця принесла довідку форми №080/о (захворювання F84.0) на дитину з інвалідністю 2020 р.н., дійсну до 2038 року. На які відпустки має право працівниця та які підприємство зобов'язане надавати працівниці? На який період підприємство має надати відпустку без збереження зарплати за такою довідкою? Чи повинно підприємство відстежувати та контролювати використання такої довідки обома батьками, зокрема в пункті відстрочки від мобілізації для батька? Чи відноситься захворювання дитини до категорії інвалідності групи А або В в розрізі застосування п. 3 ст. 25 Закону про відпустки?

Працівниця має право, а також підприємство зобов'язане надавати їй додаткову соціальну відпустку та відпустку без збереження заробітної плати.

 

Додаткова соціальна відпустка

Стаття 19 Закону про відпустки передбачає надання додаткової відпустки одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Якщо у працівниці лише одна дитина з інвалідністю, вона має право на отримання додаткової відпустки терміном на 10 календарних днів за робочий рік, у якому вона набула такого права і у повному обсязі. Отримати додаткову відпустку працівниця (мати дитини) може, написавши заяву та надавши копію свідоцтва про народження дитини, копію довідки за формою №080 та довідки з місця роботи батька дитини про те, що він не перебував у такій додатковій відпустці  та не отримував за ці дні компенсацію при звільненні.

 

На який період підприємство має надати відпустку без збереження зарплати за такою довідкою?

Пунктом 3 ст. 25 Закону про відпустки передбачено надання відпустки без збереження заробітної плати матері або іншим особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 та ч. 1 ст. 19 цього Закону, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо, зокрема,  дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

Таким чином, надавати працівнику відпустку без збереження зарплати роботодавець може на строк, зазначений у медичному висновку (довідки за формою №080/о) про те, що дитині встановлена категорія «дитина з інвалідністю підгрупи А» і вона не досягла 18 років. Форма довідки затверджена наказом МОЗ від 04.12.2001 р. №482

Крім того, працівник має написати заяву про надання йому відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною з інвалідністю І групи підкатегорії А з зазначенням терміну. І вже на підставі заяви працівника та наданої довідки роботодавець видає відповідний наказ. Перервати таку відпустку працівник може у будь-який час та вийти на роботу.

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до 18 років не відображається у Додатку 5 єдиної  звітності. Така відпустка знайде своє відображення лише у Додатку 1 єдиної звітності в графі 13 «кількість календарних днів без збереження зарплати».

 

Чи повинно підприємство відстежувати та контролювати використання такої довідки обома батьками, зокрема в пункті відстрочки від мобілізації для батька?

Так, повинно, тому що починаючи з 9 травня 2021 року батько дитини також має рівні з матір’ю дитини права на додаткову соціальну відпустку за ст. 19 Закону про відпустки.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізаційну підготовку жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Тобто батько дитини з інвалідністю має право на відстрочку від мобілізації, незалежно від того, хто з батьків зазначений у документах про дитину.

З питання, чи відноситься захворювання дитини до категорії інвалідності групи А або В в розрізі застосування п. 3 ст. 25 Закону про відпустки, радимо звернутися за індивідуальною консультацією до МОЗ України.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»