• Посилання скопійовано

Персональні списки працівників, які проходять військову службу та сумісників

Чи включати до списків персонального військового обліку працівників, які проходять військову службу та сумісників?

У п. 33 Порядку №1487 заначено, що персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях ведеться за списками персонального військового обліку, форма якого міститься в додатку 5 вказаного Порядку.

Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік на підприємствах підлягають громадяни України з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів (п. 21 Порядку №1487).

Крім того, до персональних списків потраплять працівники, які є призовниками віком від 17 до 27 років.

Також до списків потрапить перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після здобуття яких жінки за власним бажанням беруться на військовий облік військовозобов’язаних, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за умови придатності до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

З метою ведення персонального військового обліку підприємства здійснюють перевірку у громадян під час прийняття на роботу наявності військово-облікового документа, визначеного у п. 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Аналогічна вимога, щодо перевірки військово-облікового документу при прийнятті на роботу міститься у ч. 2 ст. 24 КЗпП.

Отже, приймання на роботу, взяття на персональний військовий облік чи включення до списків призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів

Тому можна зробити висновок, що персональні списки роботодавець починає формувати саме на підставі військово-облікового документу наданого при прийнятті на роботу. 

Списки персонального військового обліку складаються окремо за такими групами:

  • перша - список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) офіцерського складу;
  • друга - список персонального військового обліку військовозобов’язаних (резервістів) рядового, сержантського та старшинського складу;
  • третя - список персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів з числа жінок;
  • четверта - список персонального військового обліку призовників.

Відомості щодо військовозобов’язаних, яким видано мобілізаційні розпорядження, виокремлюються у кожній групі за відповідними командами - у послідовності зростання нумерації команд. Особи, які проходять службу у військовому резерві, обліковуються як військовозобов’язані, яким видано мобілізаційні розпорядження.

Отже розуміємо, що до списків не включатимуться працівники призвані на військову службу у зв'язку з мобілізацією або за контрактом.

Щодо сумісників зазначимо:

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу (ст. 102-1 КЗпП та ст. 19 Закону про оплату праці).

Тобто, у найманого працівника може бути тільки одне основне місце роботи та більше одного місць за сумісництвом, де він працює у вільний від основної роботи час. 

Персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи або навчання та покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності (ч. 5 ст. 34 Закону про військовий облік) з дотриманням вимог Порядку №1487.

Тож з вищевказаної норми розуміється, що військовий облік найманих працівників ведеться за основним місцем роботи з заповненням розділу ІІ особової картки працівника за формою П-2. Тому що у працівника може бути не одне місце роботи за сумісництвом. Проте, реалії сьогодення вносить свої корективи.

Так, Головне управління персоналу Генштабу Збройних Сил України від 22 березня 2023 року №321/ЗПІ/114  вказав свою позицію (зважаючи на воєнний стан), що персональний облік осіб, що працюють за сумісництвом, здійснюється на загальних засадах, визначених Порядком №1487. Та наголошують, що дана позиція буде переглянута після припинення/скасування правового режиму воєнного стану, встановленим порядком. 

Таким чином, допоки триває воєнний стан, роботодавці, у яких працюють працівники (військовозобов’язані) сумісники, мають включати до персональних списків таких працівників для уникнення небажаних подальших штрафів за ст. 210-1 КпАП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь