• Посилання скопійовано

Витрати на проїзд та проживання кандидата, який приїжджає на співбесіду

Кандидат на посаду має приїхати на співбесіду. У разі успіху він буде прийнятий на дистанційну роботу з можливими приїздами на підприємство. Чи можна оформити відрядження на зворотній квиток, якщо кандидата буде прийнято на посаду, а квиток на співбесіду і проживання в готелі показати як додаткове благо з усіма податками? Чи можна витрати на проїзд і проживання в готелі показати, як додаткове благо з усіма податками, якщо кандидата не буде прийнято на посаду?

Гарантії щодо компенсації витрат на відрядження, передбачені ст. 121 КЗпП, стосуються виключно працівників підприємства. Окрім цього, звільнення від оподаткування вартості проживання та проїзду встановлено лише для осіб, які знаходяться у трудових відносинах із таким роботодавцем (абз. 2 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ).

Згідно з пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ до оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або витрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом.

Отже, оформлення відрядження для оплати зворотного квитка кандидату на посаду, який приїде на співбесіду, не можна, бо він не є працівником даного підприємства. Навіть за умови прийняття працівника на роботу у день співбесіди, оформлення відрядження в одну сторону без повернення не передбачено чинним законодавством.

Таким чином, вартість проживання, проїзду та інших витрат кандидата на посаду включається до його оподатковуваного доходу і оподатковується ПДФО (18%) та військовим збором (1,5%) як додаткове благо.

Оскільки такий дохід надається особі у негрошовій формі (у вигляді проживання, проїзду), то для визначення бази оподаткування ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт, передбачений пп. 164.5 ПКУ. У 2024 році його розмір становить - 1,2195. 

Нагадаємо, що у разі надання доходу в негрошовій формі  податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент (майбутній роботодавець), який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку (майбутнього працівника), зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Тож, майбутній працівник, який отримав такий дохід повинен внести відповідну суму податків (ПДФО та ВЗ) на поточний рахунок або в касу підприємства. Якщо ж підприємство прийме рішення сплатити податок замість такої особи, то сума сплачених податків також потрапить до оподатковуваного доходу і з неї повинен бути також сплачено податок.

Суми доходу у вигляді додаткового блага відображаються у додатку 4ДФ за відповідний місяць звітного кварталу за ознакою доходу «126». При цьому, у графі 3 та 3а відображається сума доходу із врахуванням натурального коефіцієнту, у графах 4 та 4а – ПДФО утримане із суми з урахуванням натурального коефіцієнту, а у графах 5 та 5а – зазначається сума утриманого ВЗ із доходу без застосування такого натурального коефіцієнту.

Відповідно до положень П(С)БО 16  абсолютно всі витрати відображаються в обліку та включаються до фінрезультату. Тобто витрати, понесені майбутнім роботодавцем на проїзд та проживання особи, яка приїде на співбесіду, також потраплять до витрат такого підприємства.

Зазвичай такі витрати обліковуються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». З метою оподаткування прибутку фінрезультат на ці суми не коригується, оскільки у пп. 140.5.10 ПКУ є виключення для фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202432
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.2024147
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.2024103
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420