• Посилання скопійовано

Оплата виїзду у відрядження у вихідний день

Чи має право підприємство оплачувати в подвійному розмірі час перебування відрядженого працівника на шляху прямування його до пункту призначення у вихідний день. Чи не буде це порушенням трудового та іншого законодавства? Якими нормами законодавства може користуватися підприємство для таких виплат? Чи можливо прописати в Положенні про відрядження підставу таких оплат?

Ні, підприємство не повинно оплачувати в подвійному розмірі  час перебування відрядженого працівника на шляху прямування його до пункту призначення у вихідний день. Пояснимо.

Гарантії працівнику, який направляється у відрядження, встановлені ст. 121 КЗпП.

Відповідно до пп. 10 Інструкції №59, якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку.

Проте ця Інструкція №59 не обов’язкова до виконання роботодавцями, які не фінансуються з бюджету. Власне, вона більше призначена для економії бюджетних коштів, ніж для захисту трудових прав працівників. Проте, поскільки іншого нормативного акту врегулювання оплати у відрядженні немає, комерційні підприємства також можуть нею користуватися.

Також, роботодавці комерційних підприємств можуть розробити власне Положення про відрядження, яке доводиться до відома всіх працівників. Тобто кожна ситуація, що стосується відрядження, має бути врегульована Положенням про відрядження або правилами внутрішнього трудового розпорядку. Також в обов’язковому порядку, незалежно від наявності Положення про відрядження, потрібно дотримуватися загальних норм чинного законодавства.

Інструкція №59 говорить, що якщо працівник вибуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження надається інший день відпочинку відразу після повернення з відрядження або в інший робочий день за вибором працівника та за погодженням з директором. Але такої норми у КЗпП немає, тому у роботодавця немає обов’язку якось компенсувати працівнику вихідний день, витрачений на дорогу у відрядження. Роботодавець може лише добровільно взяти на себе обов’язок надавати працівникам інший день відпочинку.

Оплата у подвійному розмірі дня виїзду у відрядження у вихідний день не передбачена чинним законодавством, оскільки працівник в цей день не працював, тому немає підстав для табелювання цього дня як робочого дня і нарахування власне зарплати. Тобто проблема в тому, що в цей день немає відпрацьованих годин. 

Якщо все-таки роботодавець має бажання компенсувати втрату вихідного дня грошима, то це можна зробити іншими шляхами, наприклад, встановити в цей день підвищену норму добових або нарахувати премію за готовність виїхати у відрядження у вихідний день. Щодо добових зауважимо, що сума добових, яка перевищує величину, встановлену пп. 170.9.1 ПКУ, буде оподатковуватись ПДФО та ВЗ, але без нарахування ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Відмітка про перетин кордону під час закордонного відрядження
    Працівник їде у закордонне відрядження. Чи обов’язковим є наявність в паспорті відміток українських прикордонників про перетин кордону, чи достатньо відміток прикордонників країни відрядження для нарахування добових витрат? Як правильно прописати в Положенні про відрядження умови нарахування добових витрат при закордонному відрядженні? Якими законодавчими нормами регулюються такі витрати?
    Сьогодні 12:1320
  • Припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю працівника за відсутності родичів
    Працівник не вийшов на роботу, на телефоні дзвінки та повідомлення не відповідав. Оскільки він проживав один, інформація про родичів відсутня, було направлено додому комісію, яка на місці встановила, що працівник помер дома, сусіди викликали поліцію, яка доставила тіло до моргу. Є велика вірогідність, що родичі не знайдуться, тому можуть бути проблеми з отриманням свідоцтва про смерть та похованням. Як у такому випадку припинити трудові відносини з померлим працівником?
    Сьогодні 11:2220
  • Право на дні щорічної відпустки за період відпустки без збереження зарплати до та після 24.12.2023 року
    Чи має працівник право на чергову відпустку за період, коли він перебував у відпустці без збереження зарплати в зв’язку з бойовими діями і періодом окупації?
    21.06.2024741
  • Розрахунковий період для компенсації відпустки при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, звільняється у червні 2024 р. За 2024 р. має невикористану відпустку 2 к.д. Працівниця працювала у 2023 та у січні 2024 рр., з лютого 2024 р. знову пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Розрахунковий період: червень 2023 – травень 2024 рр. Чи потрібно з розрахункового періоду виключати дні відпустки для догляду за дитиною?
    21.06.2024202
  • Нарахування лікарняних, якщо за останні 12 місяців відпрацьовано тільки 4 місяці
    Чи має право підприємство нарахувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності, виходячи з середньоденного заробітку працівника, якщо згідно з ОК-7 за останні півроку він відпрацював менше 6 місяців (4 місяці), але загальний стаж більше 8 років? Як правильно рахувати?
    21.06.2024352