• Посилання скопійовано

Розрахунок доплати до середнього заробітку при переведенні на нижчеоплачувану роботу, якщо погодинна оплата змінена на оклад

Працівник демобілізувався 19.04.2024 р., з 20.04 по 01.05 був у відпустці без збереження зарплати, з 02.05 по 09.05 у щорічній відпустці. З 10.05 переведений за станом здоров’я на нижчеоплачувану роботу. У нього була погодинна оплата за графіком у квітні – 180 годин на місяць, у травні - 195 годин. Як розрахувати середню зарплату за два тижні збереження середнього заробітку?

Відповідно до ст. 114 КЗпП, при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення. 

Доплати, передбачені цією статтею, провадяться протягом двох тижнів із дня переведення з таким розрахунком, аби разом із заробітком на новій роботі працівник одержував оплату праці у розмірі, що дорівнює середньому заробітку на попередній роботі. 

Отже, після переведення роботодавець має зберегти зарплату протягом двох тижнів, таким чином компенсуючи зміну умов праці.

Для обрахунку доплати до середнього заробітку потрібно визначити:

  • середньоденну зарплату за попередньою посадою;
  • денний заробіток за новою посадою;
  • порівняти обидві величини.

 

Розрахунок суми середнього заробітку за попередньою посадою 

Розрахунок суми середнього заробітку здійснюється за нормами Порядку №100

За загальним правилом розрахунок проводимо за два останні календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю переведення працівника. Якщо протягом останніх двох календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата, працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи (абз. 4 пп. 2 Порядку №100).

В даному випадку працівник демобілізувався 19.04.2024 р., з 20.04 по 01.05 – була відпустка без збереження зарплати, з 02.05 по 09.05 – щорічна відпустка.

При цьому, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю (пп. 4 Порядку №100). 

Також у розрахунковому періоді є відпустка без збереження зарплати, яка відповідно до абз. 6 п. 2 Порядку №100 належить до часу, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток, тож вона підлягає виключенню з розрахункового періоду. 

Враховуючи наведені норми, доходимо висновку, що у працівника для обрахунку середньої зарплати відсутній розрахунковий період. Тому для розрахунку середньої зарплати звертаємося до абз. 2 п. 8 Порядку №100: при обчисленні середньої заробітної плати за два місяці виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, середньоденна заробітна плата визначається шляхом ділення суми, розрахованої відповідно до абз. 5 пп. 4 Порядку №100, на число робочих днів за останні два календарні місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата, згідно з графіком підприємства.

Отже, для працівника з погодинною оплатою винятків у розрахунку немає. При обчисленні суми застосовується середньоденний заробіток та обчислюється середньомісячна кількість робочих днів (а не годин!). 

Згідно з абз. 5 п. 4 Порядку №100: якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. 

Таким чином, для розрахунку середнього заробітку при погодинній оплаті розрахунковим періодом буде березень-квітень 2024 р. 

Обчислення середнього заробітку за попередньою посадою покажемо на прикладі.

Приклад. Оплата за годину за попередньою посадою демобілізованого працівника становить 50,00 грн. 10 травня він переведений за станом здоров’я на нижчеоплачувану роботу з окладом 8000,00 грн. Норма годин у березні 168 год, у квітні – 176 год. Робочих днів у травні 23, визначаємо середньомісячне число робочих днів: 

  • 400,00 грн = ((50,00 грн х 168 год) + (50,00 грн х 176 год) : (21+22)).

Отже, за 10 робочих днів його зарплата має становити: 4000,00 грн = (400,00 грн х 10 р.д.).

 

Денний заробіток за новою посадою

Розрахунковим періодом для обчислення денного заробітку за теперішньою посадою буде травень 2024 року.

Денний заробіток розраховується виходячи з повністю відпрацьованого місяця за новою посадою, навіть якщо в такому місяці робочі дні працівник відпрацював не повністю через перебування у щорічні відпустці.

Беручи до уваги умови приладу, сума денного заробітку становитиме:

  • 347,83 = (8000,00 грн. х 23 р.д.).

Отже, за 10 робочих днів його зарплата має становити: 3478,30 грн (347,83 грн х 10 р.д).

 

Порівняння двох величин

Після проведених розрахунків, розмір зарплати працівника за новою посадою буте менше середньоденного протягом двох тижнів з дня переведення. Тож необхідно виконати вимогу ст. 114 КЗпП і провести доплату працівнику так, щоб за два тижні з дня переведення його заробіток був не нижчий за середню зарплату за попередньою посадою. Для цього треба визначити різницю між розрахованими показниками.

  • Сума доплати до попереднього середнього заробітку:  521,70 грн = (4000,00 грн – 3478,30 грн).
  • Заробітна плата за травень 2024: 6434,81 грн ((8000,00 грн : 23 р.д) х 17 р.д.) + 521,70 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь