• Посилання скопійовано

Включення до розрахунку наднормових доплати за суміщення

Працівник працює електромеханіком за графіком змінної роботи, обліковий період встановлений –- квартал, в нього є щомісячно нічні години та іноді виникають наднормові години. Але він ще за суміщенням виконує роботу за іншою посадою за доплату. Який дохід брати для розрахунку наднормових: оклад за його основною посадою чи враховувати й доплату за суміщення?

Наднормові та суміщення

Обліковий період установлюється в колективному договорі підприємства, який охоплює робочий час і години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді. Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць, але в окремих випадках може бути — квартал, півріччя, рік тощо (п. 6 Методрекомендацій № 138). 

Час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період. 

Таким чином, оскільки на підприємстві встановлений обліковий період квартал, то для визначення наднормових потрібно взяти відпрацьовану норму робочого часу за п’ятиденним робочим тижнем за квартал віднявши фактичну кількість відпрацьованого часу за цей квартал. 

Якщо в результаті виявиться відпрацьований понад норму час (визначений наприкінці цього облікового періоду), то він оплачується як наднормові години у подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП).

Відповідно до цієї статті, робота в наднормовий час повинна бути компенсована тільки в грошовій формі. Аналогічна думка зазначена у листах Мінсоцполітики від 04.03.2019 р. №248/0/206-19 та від 05.03.2019 р. № 259/0-206-19.

Ще раз нагадаємо, що оплата за всі години наднормової роботи проводиться в кінці облікового періоду. Та виплачується понад оклад.

Для визначення годинної ставки для оплати наднормових годин необхідно місячний оклад працівника розділити на середньомісячне число годин за обліковий період, яке має розраховуватись з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період, встановленої з дотриманням вимог ст. 50, 51 та 53 КЗпП.

Середньомісячна кількість годин за обліковий період розраховується шляхом ділення норми тривалості робочого часу за обліковий період, на кількість місяців в обліковому періоді.

Тож, стає зрозумілим, що доплата за суміщення не бере участі у розрахунку наднормових.

 

Щодо розміру МЗП

Суміщення – це виконання працівниками на тому ж підприємстві поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, за яку провадиться доплата (ст. 105 КЗпП).

І така доплата за суміщення, належить до виплат, що включаються до визначення розміру мінімальної заробітної плати за відпрацьований місяць.  

Звертаємо увагу, що з мінімальною зарплатою порівнюють тільки виплати, які нараховані за відпрацьований час.

Але згідно зі ст. 3-1 Закону про оплату праці при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та наднормовий час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

 

Нічні години

Оплата нічних годин здійснюється за ст. 108 КЗпП. Відповідно до цієї статті робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

При цьому, підприємство самостійно може встановити і інший відсоток доплати працівникам за роботу у нічний час, головне, щоб він не був меншим за 20% тарифної ставки (окладу).

Нічним вважається час з 22:00 до 6:00. Відповідно до ст. 54 КЗпП, тривалість роботи (зміни) в нічний час скорочується на одну годину. Це означає, що тривалість денної роботи збільшується на одну годину, а нічної — скорочується на одну годину, тобто здійснюється перерозподіл робочого часу.

Доплата за роботу в нічний час проводиться за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду!

У листі Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1537/0/102-17 зазначено, щоб оплатити роботу вночі потрібно розрахувати годинну ставку. Для цього місячну тарифну ставку (оклад) ділять на норму годин, визначену графіком роботи у відповідному місяці. Далі отриману годинну ставку множать на відсоток тарифної ставки ((окладу (за кожну годину роботи у нічний час) та на саму кількість нічних годин.

Отже, і до оплати нічних годин не включається доплата за суміщення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Сумісник: право на лікарняні від ПФУ, якщо за основним місцем роботи є простій
    На підприємство прийнятий працівник за сумісництвом з тимчасово окупованої території (є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи). Наказом за основним місцем роботи оголошено простій не з вини працівника, з зазначенням виплати простою в розмірі посадового окладу. Чи має підприємство право розраховувати/оплачувати листки непрацездатності за рахунок ПФУ?
    14.06.202416
  • Що робити, якщо немає коштів для розрахунку з працівником у день його звільнення?
    Працівниця подала заяву на звільнення за власним бажанням 12 червня 2024 р. Потрібно нарахувати та виплатити зарплату за 8 робочих днів, компенсацію за невикористану відпустку, сплатити податки. Видати трудову книжку з записом про звільнення. Через що постало декілька питань...
    13.06.2024106
  • Що робити, якщо водій не повернувся із закордонного відрядження?
    У ФОПа, який займається міжнародними перевезеннями, водій виїхав за кордон і не повернувся в Україну. Подавалися заяви у міліцію, Трансбезпеку про зникнення водія. Минуло 4 місяці, працівник на зв’язок не вийшов. По якій статті можна звільнити цього працівника?
    12.06.202488
  • Витрати на проїзд та проживання кандидата, який приїжджає на співбесіду
    Кандидат на посаду має приїхати на співбесіду. У разі успіху він буде прийнятий на дистанційну роботу з можливими приїздами на підприємство. Чи можна оформити відрядження на зворотній квиток, якщо кандидата буде прийнято на посаду, а квиток на співбесіду і проживання в готелі показати як додаткове благо з усіма податками? Чи можна витрати на проїзд і проживання в готелі показати, як додаткове благо з усіма податками, якщо кандидата не буде прийнято на посаду?
    12.06.202432
  • Оплата виїзду у відрядження у вихідний день
    Чи має право підприємство оплачувати в подвійному розмірі час перебування відрядженого працівника на шляху прямування його до пункту призначення у вихідний день. Чи не буде це порушенням трудового та іншого законодавства? Якими нормами законодавства може користуватися підприємство для таких виплат? Чи можливо прописати в Положенні про відрядження підставу таких оплат?
    12.06.2024183