• Посилання скопійовано

Декілька відповідей на питання про оплату за навчання працівника

Підприємство хоче заплатити за навчання свого працівника в аспірантурі у вітчизняному ВНЗ. Через це виникло декілька питань:

Запитання:

1. Як впевнитись, що цей заклад відповідає всім критеріям для звільнення від оподаткування. Чим можна підтвердити цю відповідність? 

2. Чи має значення те, чи пов’язане навчання працівника з господарською діяльністю підприємства, наприклад, працівник працює слюсарем, а вчиться на економіста? 

3. Чи потрібно працівнику відпрацьовувати певний час на цьому підприємстві? Що робити, якщо підприємство заплатило за навчання наперед, а працівник звільнився чи його відрахували із навчального закладу? 

4. Підприємство має обов’язково платити безспосередньо навчальному закладу чи воно може компенсувати працівнику кошти, сплачені ним за навчання? Які документи повинен надати працівник і яким документом оформити таку компенсацію? 

5. Як відобразити плату за навчання в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? 

6. Чи є інші податкові наслідки за оплату навчання працівникам для підприємства платника податку на прибуток, що визначає податкові різниці? 

 

Відповідь:

Оплата навчання фізособи (майбутнього працівника) здійснюється на підставі рішення керівника підприємства про оплата навчання та укладеного договору з ВНЗ.

Відповідно до пп. 165.1.21 ПКУ, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи.

У 2024 році трикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання становить 21300,00 грн (7100,00 грн х 3 місяці).

Тобто враховуючи вищезазначені вимоги, звільняється від сплати ПДФО оплата за навчання в ВНЗ фізичної особи, незалежно від того, перебуває вона в трудових відносинах підприємством, чи ні.

На підставі пп. 1.2 та 1.7 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, зазначена сума витрат на навчання не включається і до бази оподаткування ВЗ. 

 

Як впевнитись, що цей заклад відповідає всім критеріям для звільнення від оподаткування. Чим можна підтвердити цю відповідність? 

ВНЗ повинен мати ліцензію на здійснення освітньої діяльності згідно ст. 24 Закону про освіту, яку зазвичай можна переглянути на офіційному сайті цього закладу. Крім того, він повинен мати акредитацію та сертифікат про акредитацію, який дає право на видачу диплома за спеціальністю, що визначено ч. 7 ст. 25 Закону про освіту. В свою чергу, акредитація має відповідати критеріям оцінювання якості освітньої програми, встановленим Положенням про акредитацію освітніх програм.

Також відповідно до визначення у п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону про вищу освіту заклад вищої освіти – це окремий вид установи, яка є юридичною особою приватного або публічного права, діє згідно з виданою ліцензією на провадження освітньої діяльності на певних рівнях вищої освіти, проводить наукову, науково-технічну, інноваційну та/або методичну діяльність, забезпечує організацію освітнього процесу і здобуття особами вищої освіти, післядипломної освіти з урахуванням їхніх покликань, інтересів і здібностей.

 

Чи має значення, чи пов’язане навчання з виробничою діяльністю підприємства, скажімо працівник працює слюсарем, а вчиться на економіста? 

Ні, це не має значення.

 

Чи потрібно працівнику відпрацьовувати певний час на цьому підприємстві? Що робити, якщо підприємство заплатило за навчання наперед, а працівник звільнився чи його відрахували із навчального закладу? 

Про це детально ми писали тут>>

 

Підприємство має обов’язково платити безспосередньо навчальному закладу чи воно може компенсувати працівнику кошти, сплачені ним за навчання? Які документи повинен надати працівник і яким документом оформити таку компенсацію? 

Відшкодування самому працівнику вартості навчання не звільняється від оподаткування, на відміну від оплати за його навчання безпосередньо навчальному закладу. Якщо підприємство відшкодує вартість навчання не навчальному закладу, а працівнику, то це для нього буде звичайним додатковим благом відповідно до пп. «г» або «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ.

 

Як відобразити плату за навчання в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? 

Суму сплачену за навчання працівника потрібно відображати в Додатку 4ДФ  за ознакою доходу "145".

Також зазначимо, що у Додатку 1 вартість навчання відображати не потрібно, оскільки витрати на навчання згідно з пп. 3.10 Інструкції №5 та пп. 9 розділу ІІ Постанови №1170 не включаються до бази оподаткування ЄСВ.

 

Чи є інші податкові наслідки за оплату навчання працівникам для підприємства платника податку на прибуток, що визначає податкові різниці? 

Згідно з пп. 197.1.2 ПКУ, звільняється від оподаткування ПДВ постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг. Тож оплата освітніх послуг не спричиняє «вхідного» ПДВ, і запитань щодо ПК не виникає.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці у разі їх застосування. Тож у разі витрат на навчання працівника у підприємства не виникатимуть податкові різниці,  оскільки це не передбачено розділом ІІІ ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»