• Посилання скопійовано

Середньооблікова кількість працівників у резидента Дія. Сіті

Як розрахувати середньооблікову кількість працівників резиденту Дія. Сіті? Який алгоритм, якщо в компанії є штатні працівники (ті, що в ЗСУ і у відпустці для догляду за дитиною) та гіг-спеціалісти, а сумісників і за виконавців за ЦПД немає?

Серед вимог до резидентів Дія. Сіті, визначених ст. 5 Закону №1667,  зокрема пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667 встановлено, що, середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юрособи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юрособою набуто статус резидента Дія. Сіті, становить не менше 9 осіб. 

Тобто, даною нормою не передбачено поділу працівників резидента Дія. Сіті на штатних та за сумісництвом. 

Крім того, Мінцифри у листі від 20.02.2023 р. №1/11-5-У-385-23-258-2023 зазначило, що розрахунок показника середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів здійснюється відповідно до пп. 3.1 Інструкції №286, де середня кількість працівників підприємства за період (місяць, квартал, з початку року, рік) визначається як сума таких показників:

  • середньооблікової кількості штатних працівників;
  • середньої кількості зовнішніх сумісників;
  • середньої кількості працюючих за цивільно-правовими договорами.

Отже, розуміємо, що окрім штатних працівників та гіг-спеціалістів, при розрахунку середньооблікової кількості працівників враховуються працівники, які працюють за сумісництвом (у вільний час від основної роботи у іншого роботодавця) та працівники, які поряд зі своєю основною роботою у резидента Дія. Сіті виконують роботу за суміщенням професій (посад), а також працівники мобілізовані до ЗСУ (оскільки є такими, що виконують державний обов’язок). А ось працівниці, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною – не включаються до розрахунку.

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, опубліковано 30 березня 2023 р. у роз’ясненні зазначає, якщо гіг-спеціалісти перебувають у штаті резидента Дія. Сіті та таким спеціалістам нараховується дохід у вигляді заробітної плати, то при заповненні головної частини єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, резидент Дія. Сіті зазначає вказаних спеціалістів у рядках 101 «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період», 104 «Облікова кількість штатних працівників» та 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)».

Розраховується середньооблікова кількість штатних працівників за конкретний період (місяць, квартал, рік). Це, як зазначено вище, випливає з пп. 3.1 Інструкції №286. Тож показник визначають:

  • за місяць – діленням загальної кількості штатних працівників облікового складу за кожен календарний день повного звітного місяця, тобто з 1 по 30 (28, (30), 31), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні на кількість календарних днів звітного місяця;
  • за квартал (рік)  ділення суми середньооблікової кількості штатних працівників за місяці, що увійшли до кварталу року на кількість місяців, що увійшли до обчислюваного періоду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»