• Посилання скопійовано

Оплата працівнику навчання за кордоном: ПН та податок на прибуток

Підприємство – платник ПДВ з застосуванням податкових різниць, оплачує працівнику освітньо-навчальні послуги в канадському університеті. Чи потрібно складати ПН на послуги та чи потрібно збільшувати 30% від вартості цих послуг за нормами пп. 140.5.4 ПКУ? Чи потрібно їх відображати у якомусь із додатків декларації з податку на прибуток?

ПДВ та ПН

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Місцем постачання послуг є місце фактичного надання послуг у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів (пп. 186.2.3 ПКУ).

Отже, не є об'єктом оподаткування ПДВ вартість сплаченого роботодавцем навчання працівника, оскільки місце постачання послуг - поза межами України, тому й податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються. Відповідно не потрібно виписувати ПН та реєструвати її в ЄРПН.

 

Податок на прибуток

Вартість оплачених витрат навчання зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (пп. 134.1.1 ПКУ). Податкова різниця згідно з пп. 140.5.10 ПКУ не застосовується, поскільки така оплата здійснена на користь фізосіб, які є платниками ПДФО.

Відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму 30 % вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг (крім операцій, зазначених у пп. 140.2 та пп. 140.5.6 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних у:

нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб – нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ (Постанова КМУ від 27.12.2017 р. №1045);

нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до пп. «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи (Постанова КМУ від 04.07.2017 р. №480).

Таку різницю показують в річній декларації з податку на прибуток (у квартальних деклараціях ця різниця не визначається) у рядку 3.1.6.1 та рядку 3.1.6.2 додатка РІ.

30% різниця не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки».

Тому якщо ціна придбання послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом «витягнутої руки», коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки».

Таку різницю показують в декларації з податку на прибуток за підсумками року у рядку 3.1.6.3 додатка РІ.

Канади немає у Переліку від 27 грудня 2017 р. №1045, тому дивимося Перелік від 4 липня 2017 р. №480.

У Переліку №480 зазначені такі форми резидентів Канади, за якими потрібно коригувати фінрезультат:

General Partnership

GP

повне партнерство

General Partnership

Limited Partnership

LP

обмежене партнерство

Limited Partnership

Trust

 

траст

Trust

Extra Provincial Corporation

EPC

екстрапровінційна компанія

Extra Provincial Corporation

Якщо університет належить до однієї з цих форм, підприємству потрібно:

а) або довести, що ціна навчання не перевищує ціну, визначену за принципом «витягнутої руки», і тоді не потрібно робити 30% коригування. Порядок такого доведення є індивідуальним у кожному випадку;

б) або не доводити цього і збільшити фінрезультат на 30%, відобразивши таке збільшення у рядку 3.1.6.2 додатка РІ до річної декларації з податку на прибуток.

Щоб дізнатися, яку організаційно-правову форму має університет, слід запитати цю інформацію у нього самого. Для прикладу, згідно Вікіпедії Торонтський Університет є державним науково-дослідницьким університетом, отже, він не належить до вищезгаданих форм. Звісно, що точну інформацію про організаційну форму університету можна отримати тільки від нього самого.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»