• Посилання скопійовано

Нюанси оформлення підвищення окладів

На підприємстві при оформленні на роботу працівника в наказі прописується розмір посадового окладу відповідно до штатного розпису. Через деякий час здійснюється підвищення окладів в штатному розписі. Чи потрібно кадровику робити наказ по всіх працівниках на підвищення окладів відповідно до штатного розпису?

Статтею 21 Закону про працю визначено, що працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору. 

Розмір фактично нарахованої заробітної плати може бути нижчим за встановлений трудовим договором та мінімальний розмір заробітної плати у разі невиконання норм виробітку, виготовлення продукції, що виявилася браком, та з інших, передбачених чинним законодавством причин, які мали місце з вини працівника.

Колективним договором, а якщо договір не укладався - актом (тобто, наказом або розпорядженням) роботодавця, виданим після погодження з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації - з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників, можуть встановлюватися правила оплати праці (ст. 6 Закону про оплату праці).

Підвищення посадових окладів – заробітної плати роботодавцем може мати не виключно  позитивні  наслідки для співробітника/співробітниці, що викликано як об’єктивними причинами (наприклад позбавлення права на окремі соціальні виплати (врахування доходів для призначення житлової субсидії тощо),  так і суб’єктивними чинниками – сприйняттям підвищення заробітної плати самим співробітником (перегляд заробітної плати проведений несправедливо, бо іншим співробітникам  встановлено вищі розміри заробітної плати, економічний мобінг).

Норми ст. 9-121 та 27 КЗпП передбачають, що рішення про зміну умов трудових договорів, навіть якщо вони стосуються підвищення розміру заробітної плати, роботодавець повинен погодити з представниками працівників,  а для запровадження  нових умов оплати праці має бути досягнута згода обох сторін трудового договору.

Отже, якщо, наприклад колдоговором (або іншим актом роботодавця) передбачено підвищення окладів (ставок) у зв’язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму протягом року чи у зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, то це потрібно робити шляхом підвищення посадових окладів усім працівників. 

Таке підвищення оформляється наказом та новим штатним росписом. 

Тобто, наказ видається на затвердження нового штатногороспису, якщо на підприємстві планується зміна (підвищення) посадових окладів не пов'язана з підвищенням МЗП. Наказ складається в довільній формі з зазначенням підстави змін (на кшталт, зміна обсягів діяльності чи виробництва тощо) та конкретної дати застосування цих змін. А новий штатний розпис стає додатком до такого наказу. 

Також, про підвищення посадових окладів (зміну розміру чиструктури заробітної плати) працівники мають бути попереджені до запровадження нових умов оплати праці.

Законодавством не встановлено вимог щодо порядку чи формиповідомлення про зміну умов трудового договору в бік їхпокращення для працівників (підвищення заробітної плати). З огляду на це сторони трудового договору можуть на власнийрозсуд визначити строки та форму такого повідомлення про зміни умов трудового договору. Доречно про це повідомляти у строки, передбачені ст. 32 КЗпП, не пізніше ніж за два місяці, як про зміну умов оплати праці. Тут, відразу звертаємо увагу, що на час дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. 3 ст. 32 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (ст. 3 Закону №2136).

Найчастіше на практиці, роботодавець ознайомлює працівників з наказом про підвищення окладів під підпис,  без складання іншого інформаційного документа.

Отже, якщо підвищення (якщо воно стосується усіх або більшості працівників) оформляється наказом про затвердження нової редакції штатного розпису та самим новим штатним розписом, який додається до цього наказу. 

При цьому, якщо у наказі про прийняття на роботу було зазначено не лише розмір окладу, а і посилання на штатний розпис, то вносити зміни до наказу про прийняття на роботу чи видавати наказ про підвищення окладів у зв’язку зі змінами до штатного розпису, не потрібно. Саме посилання на штатний розпис означає, що, у разі підвищення окладу в штатного розписі, підвищується оклад і в працівника, який займає відповідну посаду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»