• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка опікуну двох дітей

На яку кількість днів соціальної додаткової відпустки має право працівниця, яка взяла опіку над двома дітьми віком до 15 років відповідно до ст. 19 Закону про відпустки?

Відповідно до ст. 186-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки передбачені гарантії, зокрема особам, які взяли дітей до 15 років під опіку. 

Щорічно додаткова оплачувана відпустка опікунам надається тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). А за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (ст. 182-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки).

Зазначимо, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 78-1 КЗпП згідно із Законом №2136 з урахуванням змін, внесених Законом від 01.07.2022 р. №2352 щодо неврахування святкових і неробочих днів при визначенні тривалості щорічних відпусток. Тобто, святкові та неробочі дні при визначенні тривалості додаткової відпустки, не оплачуються та не враховуються у її тривалість (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки).

Отже, жінці, яка працює і взяла двох дітей під опіку, надається щорічна  додаткова  оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих  днів. 

Працівниця мала б право на 17 календарних днів, якби було дві підстави, наприклад у випадку, якщо вона має власних двох дітей до 15 років і вона взяла опіку ще над двома дітьми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»