• Посилання скопійовано

Можливість працювати на умовах неповного робочого часу за наявності двох дітей

Чи може чоловік працювати умовах неповного робочого часу, якщо у нього двоє дітей, одна дитина до 18 років має інвалідність, дружина не працює? При утриманні податків із заробітної плати застосовувати розмір ПСП на одну дитину 1342 грн (100%) і на дитину з інвалідністю – 2013 грн (150%)?

У ст. 56 КЗпП зазначено, що за угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цьому  випадку провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Отже, ані цією нормою, ані будь-якою іншою нормою КЗпП чи іншим законодавчим актом не обмежується вибір працівника, який має двох чи більше неповнолітніх дітей, працювати за неповним робочим часом.

 

Застосування податкової соцпільги

Відповідно до ч. 3 ст. 115 КЗпП та ч. 3 ст. 24 Закону про оплату праці, розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Тож, щоб не порушити законодавство, розмір зарплати за першу половину місяця має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час.

Згідно з пп. 169.4.1 ПКУ платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2023 році – 3760 гривень).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених пп. 169.1.2 ПКУ та підпунктами "а" і "б" пп. 169.1.3 ПКУ, визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому цього підпункту, та відповідної кількості дітей.

В зазначеному випадку граничний розмір доходу становить 3760 грн * 2 дітей = 7520 грн.

Отже, ПСП застосовується до всієї заробітної плати за місяць, та не застосовується до зарплати за першу половину місяця, тобто до її частини.

При виплаті зарплати за другу половину місяця треба буде врахувати вже виплачену суму зарплати за першу половину місяця та нараховані/утримані податки ПДФО, ВЗ та ЄСВ, та застосувати ПСП до доходу, якщо такий дохід менше граничного розміру її застосування, в нашому випадку це 7520 грн.

 

Податкова соцпільга на дітей

Відповідно до пп. 169.2.1 та пп. 169.2.2 ПКУ, податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Згідно з ст. 169 ПКУ, платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ), на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 100% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ (у 2023 році – 1342,00 грн), на кожну таку дитину.

При цьому, на ПСП у розмірі, що дорівнює 150% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ (у 2023 році – 2013,00 грн), мають право платники податку, які утримують дитину з інвалідністю – у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років.

Відповідно до пп. 169.3.1 ПКУ, у разі якщо платник податку має право на застосування ПСП з двох і більше підстав (п. 169.1 ПКУ), застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її найбільший розмір, за умови дотримання процедур, визначених пп. 169.4.1 ПКУ, крім випадку, передбаченого пп. «б» пп. 169.1.3 ПКУ, податкова соціальна пільга за яким додається до пільги, визначеної пп. 169.1.2 ПКУ у разі, якщо особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину з інвалідністю (дітей з інвалідністю).

Отже, працівник має право на застосування двох пільг одночасно за умови, що його місячний дохід не перевищує 7520 грн:

  • на дитину віком до 18 років, яка не є особою з інвалідністю, – 100% (у 2023 році – 1342,00 грн), 
  • на дитину з інвалідністю – 150% (у 2023 році – 2013,00 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»