• Посилання скопійовано

Строковий трудовий договір на час відпустки для догляду за дитиною

Працівниця після відпустки для догляду за дитиною до 3 років хоче взяти щорічну основну відпустку. На її місці працює працівниця за строковим ТД, де прописано: «на період перебування у відпустці для догляду до 3 років або фактичного виходу на роботу - ПІБ працівника». Працівниця погоджується попрацювати і в період щорічної відпустки. Чи потрібно продовжувати строковий договір?

Згідно з ч. 2 ст. 23 КЗпП, строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Тобто на період перебування основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку роботодавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово не зайнятої посади до фактичного виходу на роботу працівника. 

Строковий трудовий договір та заява на прийняття на роботу обов’язково повинні вказувати на строковість трудових відносин та мати чітке формулювання, щоб уникнути непорозумінь у разі звільнення у зв’язку із фактом виходу основного працівника з відпустки. 

Особливістю тут є те, що працівник приймається на роботу на строк, який конкретно не визначено. Це може бути період і до закінчення відпустки для догляду за дитиною або раніше, якщо основний працівник захоче її перервати достроково, або робота може бути продовжена на час основної щорічної відпустки чи наступної відпустки для догляду за наступною дитиною.

Оскільки на момент укладення строкового трудового договору достеменно не відомо, скільки відпусток оформлятиме основна працівниця, то рекомендується використовувати таке формулювання: «на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років та наступних (інших) відпусток». При цьому має бути зазначено, яку конкретно працівницю заміняє працівник.

Також вважаємо, що формулювання в строковому трудовому договорі, яке зазначене в запитанні: «На період перебування у відпустці для догляду до 3 років або фактичного виходу на роботу ПІБ працівника» не потребує продовження такого договору.

Отже, працівник, який працює за строковим ТД, буде звільнений останнім днем щорічної відпустки основного працівника, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП

Працівниця після закінчення відпустки по догляду за дитиною, на підставі ст. 10 Закону про відпустки, може піти у щорічну відпустку.

Звертаємо увагу, що період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зараховується в стаж, який дає право на дні щорічної основної відпустки, а от період відпустки для догляду за дитиною до 3-річного чи 6-ти річного віку – не зараховується до стажу, відповідно права на дні щорічної відпустки працівниця не має.

Отже, якщо у працівниці є дні невикористаної щорічної відпустки, звісно, вона може її використати з наступного дня  після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391