• Посилання скопійовано

Штатний розпис: за однією посадою повна та неповна штатна одиниця

Як правильно заповнити штатний розпис у випадку, коли з десяти менеджерів із збуту два оформлені на 0,5 та 0,6 ставки?

Законодавством не передбачено єдиних стандартів штатного розпису, тож він може мати довільну форму (крім бюджетних установ та організацій, які складають документ за формою відповідно до наказу Мінфіну від 28.01.2002 р. №57).

Одним із законодавчих документів, в якому згадується штатний розпис, є Господарський кодекс України. Зокрема, ч. 3 ст. 64 ГКУ передбачено, що підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Розробляти штатний розпис потрібно, спираючись на внутрішні організаційно-нормативні документи: діючу структуру з чисельністю працівників, положення з оплати праці.

Позаяк у штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією), звертаємо увагу, що посади (професії) в штатному розписі мають бути визначені з дотриманням Класифікатора професій.

Проте кількість штатних одиниць за відповідними посадами у штатному розписі не завжди обчислюється цілою штатною одиницею. Тобто, якщо підприємство невелике або за посадою, на яку приймається працівник, потрібно виконувати невеликий обсяг, то у штатному розписі може бути зазначено 0,5, 0,6, 0,7 штатної одиниці, тощо.

В даному випадку, для менеджерів зі збуту доречно передбачити у штатному розписі цілі штатні одиниці. При цьому, можна зменшити фонд оплати праці, якщо підприємство не планує у майбутньому брати додатково менеджерів на роботу, на вільні 0,9 штатної одиниці.

Тоді у штатному розписі зазначають:

  • у графі «Кількість штатних одиниць» зазначають «12»;
  • у графі «Посадовий оклад» — суму цілого окладу (наприклад, 10000,00 грн);
  • у графі «Фонд заробітної плати» — зарплату, що припадає на відповідну частину місячного посадового окладу залежно від зайнятості працівника — повної (120000,00 грн) чи неповної (111000,00 грн).

Нагадаємо, що фонд заробітної плати на місяць складається зі сум посадового окладу, доплат та надбавок. Визначається він за кожною посадою окремо. Щоб визначити фонд заробітної плати на рік за кожною посадою, потрібно помножити місячний фонд на відповідну кількість місяців.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»