• Посилання скопійовано

Благодійна допомога на лікування мобілізованому працівнику

Сільгосппідприємство - платник ЄП 4 групи в умовах воєнного стану хоче надати своєму працівнику згідно з заявою благодійну допомогу на лікування під час контузії в сумі 10 000 грн (працівник мобілізований до ЗСУ). Чи оподатковується дана сума? Чи розподіляється на оподатковану та неоподатковану (3470 грн)? Як відобразити в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності?

Благодійна цільова допомога

Благодійна цільова допомога (БЦД) надається на підставі пп. 170.7.4 ПКУ.

Для надання підприємством матеріальної допомоги на лікування працівнику можливі такі варіанти:

  • отримати від нього заяву з проханням укласти договір із закладом охорони здоров'я та оплатити за цим договором вартість лікування;
  • укласти договір безпосередньо із медичним закладом (у разі позитивного рішення підприємства (благодійника));
  • на підставі  рахунку медзакладу чи згідно з договором перерахувати гроші на розрахунковий рахунок закладу. 

На підставі цих документів видається наказ. 

Крім того, повинні бути документи, що підтверджують лікування у даному медзакладі та витрати на його проведення: договір, медичний висновок, чеки, касові ордери тощо.

БЦД на лікування, перерахована безпосередньо закладу охорони здоров'я, не включається до оподатковуваного доходу працівника підприємства.

Тобто сума такої допомоги законодавчо не обмежена.  Із суми допомоги (10000 грн), що перерахована безпосередньо медзакладу, ПДФО та військовий збір не утримується і в Додатку 4ДФ об'єднаної звітності відображається за ознакою «169».

Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, - то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% та відображатиметься у Додатку 4ДФ об'єднаної звітності  за ознакою «126».

На кошти, що перераховані медичному закладу на оплату лікування працівника, ЄСВ не нараховується, оскільки така виплата не входить до фонду оплати праці (п. 3.32 Інструкції №5).

Якщо для надання БЦД не виконуються умови, передбачені пп. 170.7.4 ПКУ, то виходом може бути надання працівнику матеріальної допомоги на лікування. Про неї далі.

 

Матеріальна допомога на лікування

Ще одним способом надати мобілізованому працівнику матеріальну допомогу на лікування є пп. 165.1.19 ПКУ. Надається така МД на підставі заяви працівника та відповідного наказу роботодавця.

Сума МД на лікування та медичне обслуговування, надана в будь-якій сумі, не оподатковується ПДФО і військовим збором. Така допомога надається за наявностi вiдповiдних пiдтвердних документів (чеки, платіжні доручення, виписки з банку про сплату з карткового рахунку), а також виписки з амбулаторних карток тощо.

Отже, якщо працівник підприємства звернувся із заявою про надання йому грошової допомоги на лікування (або на медичне обслуговування) і додав підтвердні документи про понесені витрати, підприємство має право за рахунок власних коштів надати йому допомогу (або компенсувати сплачені ним кошти), не оподатковуючи її ПДФО і військовим збором в повному обсязі, тобто без обмеження неоподатковуваною сумою 3470 грн. 

Що стосується ЄСВ, то оскільки це буде допомога на лікування, то відповідно до п. 14 розділу І Постанови КМУ № 1170, вона не є об’єктом для ЄСВ, відповідно і в Додатку 1 об’єднаної звітності відображати її не потрібно.

У Додатку 4ДФ об’єднаної звітності допомога на лікування та медичне обслуговування зазначається із ознакою доходу «143».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»