• Посилання скопійовано

ФОПа мобілізували: права уповноваженої особи та його звільнення

У ФОПа є наймані працівники, один з яких мобілізований. ФОП мобілізований 07.03.22 р. 07.03 ФОП видає наказ про призначення уповноваженої особи. Чи має право ця особа від імені ФОПа вести діяльність та виплачувати найманим працівникам зарплату? Найманий працівник має намір звільнитися за власним бажанням у ФОПа, який мобілізований, як це правильно зробити?

У ФОПа є наймані працівники, один з яких мобілізований. ФОП мобілізований 07.03.22 р. 07.03 ФОП видає наказ про призначення уповноваженої особи. Чи має право ця особа від імені ФОПа вести діяльність та виплачувати найманим працівникам зарплату?

На час призову на службу ФОП може передати управління бізнесом іншій уповноваженій особі на підставі договору доручення та нотаріально завіреного доручення, в якому варто детально прописати всі права такої особи. Це цивільні відносини представництва, тому наказами такі рішення не оформлюються. Поняття, підстави представництва унормовані главою 17 Цивільного кодексі України (статті 237-250).

Мобілізований ФОП, який має найманих працівників, може визначити уповноважену особу, на час його мобілізації, як із числа працівників, так і іншу особу, яка представлятиме його інтереси щодо сплати ЄСВ та звітування (в тому числі, і за ФОПа) та подання звітності. 

Нагадаємо, на сьогодні діють певні пільги для мобілізованих ФОПів, які мають найманих працівників, визначають уповноважену особу на ведення бізнесу але не мають можливості платити і звітувати. Про це ми писали тут.

Таким чином, якщо діяльність не припиняється, то уповноважена особа може від імені ФОП вести його господарську діяльність (надавати послуги, виставляти рахунки, отримувати оплату на поточний рахунок), виплачувати найманим працівникам зарплату та здавати всі необхідні звіти.

Крім того, ФОПу потрібно було делегувати право підпису, і це теж регулюється нотаріальною довіреністю, якій доручається такій особі підписувати всі документи пов’язані з господарською діяльністю. Після того на всіх документах має стояти вже підпис ПІБ уповноваженої особи. Для цього, уповноваженій особі потрібно замовити та мати власний ЕЦП.

Якщо право підпису не було делеговано, то уповноважена особа матиме право лише на  виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, його зобов’язання, визначені підпунктами 1 (крім сплати єдиного внеску), 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 ч. 2 ст. б Закону про ЄСВ. Також матиме право на утримання ПДФО та ВЗ із заробітної плати (п. 25 підрозд. 10 р. ХХ ПКУ).

Суми нарахованих уповноваженою особою податків сплачуються до бюджету демобілізованою фізичною особою – підприємцем протягом 180 к. дн. із першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій, на підставі поданої заяви та копії військового квитка або копії іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, зазначені документи подають протягом 10 днів по закінченню його лікування (реабілітації).

Хоча! законодавством не заборонено подання до податкового органу заяви про звільнення від оподаткування відразу як тільки ФОП був мобілізований.

Звертаємо увагу, в умовах воєнного часу всі суб’єкти господарювання звільнені від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв’язку з настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених ТПП України (пп. 112.8.9 ПКУ).

 

Найманий працівник має намір звільнитися за власним бажанням у ФОПа, який мобілізований, як це правильно зробити?

Із запитання не зрозуміло, який саме із двох працівників має намір звільнитися, тому розглянемо декілька варіантів.

 

Варіант І. Уповноважений стороння особа

Звільнення мобілізованого працівника

Мобілізований працівник може звільнитися за власним бажанням згідно з ст. 38 КЗпП в будь-який момент. Головне, щоб це було його власне бажання, без жодного примусу з боку роботодавця.

Тож, якщо мобілізований працівник бажає звільнитися за власним бажанням, то він повинен подати заяву на звільнення на уповноважену особу. А на підставі цієї заяви видається відповідний наказ. Проводячи розрахунок при звільненні, потрібно виплатити працівникові компенсацію за всі невикористані ним дні щорічної основної відпустки, в т.ч. і за період мобілізації працівникові належить оплачувана відпустка. Це випливає із ст. 6 та п. 2 ст. 9 Закону про відпустки.

 

Звільнення найманого працівника (не уповноваженої особи)

Звільнення працівника, який не є мобілізованим, здійснюється в загальному порядку. Працівник має подати заяву на звільнення за власним бажанням на уповноважену особу. І вже на підставі цієї заяви видається відповідний наказ. У день звільнення працівнику виплачуються всі належні йому виплати (зарплату, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки тощо) (ст. 116 КЗпП).

Також в день звільнення потрібно видати працівникові копію наказу про звільнення, а також на його вимогу внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП). 

 

Варіант ІІ. Звільнення найманого працівника, який є уповноваженою особою

Щоб звільнитися уповноваженій особі – найманому працівнику, який більше не може бути представником ФОП, такий ФОП має визначити та уповноважити нову уповноважену особу, а оскільки він сам мобілізований, це проблематично зробити.   

Вважаємо, що виходом з даної ситуації може бути підбір уповноваженою особою кандидатури  на своє місце (як найманого працівника) чи просто особи, яка представлятиме далі інтереси ФОП. ФОП під час «увільнення від служби» зможе оформити на роботу та/або нотаріально уповноважити таку особу з делегуванням права підпису чи без, оскільки й надалі потрібно нараховувати середній заробіток мобілізованому працівнику та зарплату новому працівнику (якщо він буде найманим працівником). А діючій уповноваженій особі – найманому працівнику, яка бажає звільнитися за власним бажанням ФОП, зможе підписати заяву на звільнення, трудову книжку та видати копію наказу про звільнення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Виплата компенсації відпустки, якщо працівник був відсутній з нез’ясованих причин
    Працівник не працював з березня 2022 р., весь цей час перебуває за кордоном, не писав заяв на відпустку без збереження зарплати, тому в табелі зазначали «НЗ». Зараз він передав заяву на звільнення. Як нараховувати компенсацію при звільненні і чи потрібно її нараховувати взагалі?
    Сьогодні 11:0713
  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 891
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024292
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202455
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202492