• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності та пологах фізособі, що працювала за ЦПД

Отримано Е-лікарняний по вагітності та пологах на особу, яка працювала за ЦПД, період лікарняного з 29.11.2021 р. по 03.04.2022 р. ЦПД укладено з 12.08.2021 р. до 31.12.2021 р. У листопаді та грудні послуги не надавалися. Чи оплачувати лікарняний? Як проводити розрахунок? Скільки днів підлягає оплаті - 126 або до кінця дії договору? Який пакет документів необхідно надати для отримання фінансування від ФСС?

Особи, які працюють на умовах ЦПД, мають право на матеріальне забезпечення за умови, якщо страховий випадок настав у такої особи у період дії укладеного з ним договору.

Слід зазначити, що договори цивільноправового характеру регламентуються Цивільним кодексом України. ЦПД – це угода між сторонами: фізособою і організацією (підприємством тощо) на виконання першим певної роботи (про надання послуг), предметом якого є надання певного результату роботи. Загальний зміст будь-якого цивільноправового договору полягає в тому, що одна зі сторін зобов’язується виконати певний обсяг робіт (виконавець), а інша (замовник) прийняти її і оплатити на умовах цього договору.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 30 Закону № 1105 матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах цивільноправового договору, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. 

Звертаємо увагу, на відміну від решти Е-лікарняних, які стають готовими до сплати через 7 календарних днів після дати закриття, Е-лікарняні по вагітності та пологах вважаються виданими та є готовими до сплати через 7 календарних днів після дати відкриття.

Розрахунок матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільноправового договору, здійснюється за місцем здійснення діяльності на умовах ЦПД, під час дії якого настав страховий випадок. 

Тобто процедура призначення допомоги від Фонду соціального страхування наступна: 

  • потрібно провести засідання комісії із соціального страхування підприємства і призначити допомогу по Е-лікарняному по вагітності та пологах через 7 календарних днів після дати відкриття. Після призначення допомоги у роботодавця є 5 робочих днів, аби сформувати і подати до ФСС заяву-розрахунок. 
  • подати Додатки 1 (з зазначенням у рядку 035 позначки «Х» для призначення інших соціальних виплат») та 5 (з зазначенням у рядку 036 позначки «Х» для призначення інших соціальних виплат») об’єднаної звітності з типом «Звітний» як «Довідковий» (подається у межах звітного періоду). Він подається напередодні чи одночасно (до податкової) із заявою-розрахунком до Фонду щодо особи, яка надавала послуги за ЦПД, під час дії якого настав страховий випадок.

При цьому не забуваємо відобразити цю особу при поданні об’єднаної звітності за ІV квартал 2021 року з типом «Звітний». 

  • після отримання допомоги від ФСС і виплати її фізособі, яка працювала за ЦПД, потрібно подати повідомлення до ФСС про виплату коштів цій застрахованій особі (це можуть бути наймані працівники або виконавці послуг (робіт) за договорами ЦПХ) та відобразити в Додатку 4 ДФ у місяці звітного кварталу об’єднаної звітності за ознакою «128».

Статтею 25 Закону № 1105 чітко визначено, що допомога по вагітності та пологах надаються застрахованим особам у формі повної або часткової компенсації втраченого заробітку (доходу).

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Враховуючи, що допомога по вагітності та пологах є компенсацією втраченого доходу за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то в такому разі вона має надаватись за рахунок коштів Фонду лише за період від початку настання страхового випадку і до завершення  дії договору.

Крім того, слід звернути увагу, що для осіб, які виконують роботи або надають послуги за ЦПД, допомога по вагітності та пологах виплачується з фактичного середньоденного доходу без доплати до розміру мінімальної заробітної плати (ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 на таких осіб не поширюється в частині мінімального розміру допомоги). Вимога щодо нарахування ЄСВ не менше  мінімального розміру не стосується винагород за договорами цивільноправового характеру.

Таким чином, допомога по вагітності та пологам розраховуватиметься з фактичного доходу та надаватиметься лише за період від початку настання страхового випадку і до завершення  дії договору. 

Звертаємо увагу, середньоденний дохід для розрахунку лікарняних на умовах договору ЦПХ, розраховують у загальному порядку, як і для решти застрахованих осіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»