• Посилання скопійовано

Страховий стаж за відпустку без збереження зарплати та включення відпустки до середньої

Працівник, перебуваючи в трудових відносинах із юрособою, знаходився у відпустці без збереження зарплати у зв'язку з карантином в квітні 2020-березні 2021 рр. Чи враховуватися цей період до страхового стажу працівника, в т.ч. для пенсії, та до стажу для оплати лікарняних листів та для нарахування щорічної оплачуваної відпустки?

Запитання:

Працівник, перебуваючи в трудових відносинах із юрособою, перебував у відпустці без збереження зарплати у зв'язку з карантином в квітні 2020-березні 2021 рр. Чи враховуватися цей період до страхового стажу працівника, в т.ч. для пенсії, та до стажу для оплати лікарняних листів та для нарахування щорічної оплачуваної відпустки? Раніше, у 2020 р., були листи та роз'яснення, що час «карантинної» відпустки без збереження зарплати враховуватиметься у стаж роботи, у т.ч. та для пенсій. При цьому не формується страховий стаж за довідкою ОК-7 "Особа не перебуває у трудових відносинах із страхувальником", хоча звіт про припиненні трудових відносин не подавався. Чи є якісь офіційні роз'яснення/консультації щодо цього питання?

 

Відповідь:

Страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески (єдиний соціальний внесок) в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Податківці у своєму роз’ясненні нагадали, що перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати не гарантує працівникам збереження на цей час страхового стажу. За працівниками зберігається лише їх робоче місце. А ось щодо страхового стажу, то не втратять його лише ті працівники, за яких у розрахунку на місяць буде сплачено не менше, ніж мінімальний страховий внесок з ЄСВ.

Тож, якщо працівник перебував у відпустці (або в декількох відпустках) без збереження заробітку протягом усього місяця чи більшого періоду, і за цей час йому не було нараховано виплати зарплатного характеру (зарплати, відпусткових, лікарняних тощо), як наслідок немає бази для нарахування єдиного соціального внеску. А оскільки відсутні нарахування та сплата єдиного внеску, то страховий стаж за цей період особі не зараховується. Можливість здійснення доплати для зарахування стажу таким особам діючим законодавством на даний час не передбачена.

Тому, найманим працівникам, які весь місяць перебували у відпустці без збереження заробітної плати, страховий стаж за цей період не зараховується.

Що стосується зарахування до пенсійного стажу періоду звільнення від сплати ЄСВ, то це Законом №533 передбачалося для ФОП, осіб, які провадять незалежну діяльність та членів фермерських господарств. Але пільга стосується лише сум єдиного внеску, які вони сплачують самі за себе і не стосується найманих працівників. Про це зазначав ГУ ПФУ у Херсонській області.

Тобто для включення у страховий стаж працівника періоду перебування у відпустці за власний рахунок потрібно, щоб за цей період їм був нарахований дохід, хоча б 1 грн, а ЄСВ сплачено у розмірі не менше мінімального страхового внеску. А оскільки роботодавець не сплачував за працівника ЄСВ під час його перебування у відпустці без збереження зарплати, то і при формуванні довідки ОК-7 страховий стаж в ній не відображатиметься. Відповідно цей період не включатиметься в страховий стаж для нарахування пенсії.

Проте ст. 83 КЗпП та ст. 25 Закону про відпустки гарантують право на відпустку без збереження заробітної плати, що надається працівникам в обов’язковому порядку. 

Час перебування у відпустці без збереження зарплати зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Отже, під час перебування у відпустці без збереження заробітної плати особа вважається працюючою та такою, що знаходиться в трудових відносинах, що підтверджується записами у трудовій книжці. Тобто, така відпустка включається до трудового (загального) стажу.

Таким чином, перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати не потрібно виключати при обчисленні днів, за які обчислюється щорічна відпустка, бо вона входить до стажу роботи.

Але при розрахунку середньої зарплати час, коли працівнику надавалася відпустка без збереження заробітної плати (ст. 25 та ст. 26 Закону про відпустки) виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку №100). 

Період перебування у відпустці без збереження заробітної плати вважається невідпрацьованим з поважних причин та виключається з розрахункового періоду при визначенні суми матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України.

Середньоденна заробітна плата (дохід) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин. Зокрема, до поважних причин відноситься відпустка без збереження заробітної плати.

Фонд соціального страхування України зазначає, що незалежно від тривалості, період відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін вважається невідпрацьованим з поважних причин, а отже, виключається з розрахункового періоду та не зменшує суму виплат за лікарняними від Фонду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»