• Посилання скопійовано

Авансовий звіт на автоматичне списання коштів з корпоративної картки

На директора оформлена корпоративна картка, яка підключена для онлайн оплати за сервіси, які необхідні для роботи підприємства. За які відповідного числа кожного місяця відбувається автоматичне списання коштів, на які директор оформлює авансові звіти. Як бути, якщо така операція відбулася в період перебування директора у відпустці? Чи можна оформлювати авансовий звіт?

Згідно з пп. 1.27 ст. 1 Закону №2346, платіжна картка - електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

За допомогою КПК можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій (оплачувати товари, послуги, у тому числі через мережу Інтернет, знімати готівку, переказувати кошти на інші рахунки підприємства, оплачувати товари/послуги). Кошти, перераховані за послуги через інтернет, вважаються безготівковими коштами виданими під звіт.

Відповідно до пп. 170.9.2 ПКУ та пп. 170.9.3 ПКУ в разі оплати послуг за допомогою КПК працівник повинен скласти авансовий звіт. Звіт подається до закінчення п'ятого банківського дня, що настає за днем проведення розрахунку карткою.

Підтверджуючими документами при оплаті через інтернет або в інших системах дистанційного обслуговування є розрахунковий документ, який оформляється системою в електронній формі, залишається його тільки роздрукувати та банківська виписка за тим рахунком, до якого випущена карта.

Ситуація, що описана у запитанні, за якої відбувається автоматичне списання коштів з рахунку платіжної картки, у пп. 170.9 ПКУ не врегульована.

Як варіант, можна розцінювати такі операції не як використання підзвітних коштів (адже директор як підзвітна особа не бере участі у проведенні розрахунків, які відбуваються автоматично), а як безготівкову операцію щодо оплати послуг. У такому разі списання коштів з рахунку КПК здійснюється не через підзвітну особу, а напряму на розрахунки з постачальником послуг: Дт 632 Кт 311.

Для впевненості можна направити до ДПС запит на індивідуальну податкову консультацію згідно з ст. 52 та ст. 53 ПКУ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»