• Посилання скопійовано

Внесення пропущеного запису у трудову книжку

У червні 2010 році працівник за заявою був переведений з посади комірника за сумісництвом на посаду завідуючої складом за основним місцем роботи. Запис про роботу за сумісництвом не робився, запис зроблено тільки на дату переведення. Як внести випра-влення перед скануванням трудової книжки? Чим помилка загрожує підприємству?

На практиці застосовують два варіанти зміни статусу працівника з сумісника на основного шляхом :

1. прийняття - звільнення, враховуючи вимоги ст. 24 КЗпП;

2. переведення (хоча він законодавачо не врегульований).

Із ситуації виходить, що подія відбулася ще в 2010 р. і роботодавець перевів працівника за заявою з посади комірника за сумісництвом на посаду завідуючої складом за основним місцем роботи та вніс запис у трудову книжку тільки про дату переведення: «Прийнято завідувачем складу у зв’язку з переведенням із сумісника на основне місце роботи» не зробивши попереднього запису про роботу за сумісництвом, тому потрібно внести виправлення.

Як відомо, запис до трудової книжки вноситься про роботу за сумісництвом за бажанням працівника. Але у ситуації, що склалася, перед тим як вносити запис про переведення на основне місце роботи, потрібно було внести запис про прийняття на роботу за сумісництвом. 

Оскільки запис про роботу за сумісництвом не був внесений до трудової книжки за бажанням працівника за попереднім основним місцем роботи, роботодавець за новим основним місцем роботи може внести запис про роботу за сумісництвом з посиланням на наказ, який видано раніше про прийняття на роботу за сумісництвом. 

Отже, в результаті маємо пропущений рядок в трудовій книжці. 

Інструкцією №58 не регламентовано порядок внесення пропущеного запису до трудової книжки. Проте, щоб внести пропущений запис, не потрібно видаляти всі зроблені записи в трудовій книжці, щоб зберегти хронологію записів. Доречніше зробити наступний за номером запис: "Запис пропущено: Із (дата) по (дата) працював за сумісництвом у ТОВ "А" на посаді комірника", а у графі 4 - вказати наказ, який видано раніше про прийняття на роботу за сумісництвом.

За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть фінансову (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП), адміністративну (ч. 1 ст. 41 КУпАП), так і кримінальну (ч. 1 ст. 173 ККУ) відповідальність як за інші порушення вимог законодавства про працю. Отже, штрафи накладаються лише за порушення ведення трудових книжок, у разі самостійного виявлених помилок зазначені штрафи не застосову-ватимуться.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»