• Посилання скопійовано

Прийняття на роботу за договором ЦПХ

Підприємство приймає працівників на роботу за договором ЦПХ на квартал, звільняє і знову приймає в наступному кварталі. Чи правильно вчиняє підприємство і чи не зацікавиться податкова такими діями?

Зазначимо, що роботодавець за договором ЦПХ платить винагороду за результат, а не за процес праці, без прив'язки до дат та часу. Тобто працівник за договором ЦПХ працює в зручний для нього час, самостійно організовує процес роботи, сам виконує її та відповідає за неї. Результат визначається після закінчення роботи, з обов'язковим оформленням актів виконаних робіт/наданих послуг. 

Нещодавно Держпраці у своєму роз’ясненні надала таблицю, в якій зазначила відмінності трудового договору від договору ПЦХ, їх можна переглянути тут.

Зазначимо, що не можна укладати договір ЦПХ на ті ж види робот/послуг, які виконують наймані працівники підприємства. 

Тобто, якщо робота або надання послуги, яку виконує інша сторона договору, тобто, працівник,  має системний характер (робота виконується постійно, працівник постійно перебуває на своєму робочому місці, повний робочий день, отримує відповідну оплату  праці), то роботодавець у цьому випадку порушує чинне законодавство про працю, зокрема, та ст. 24 КЗпП.

А саме: роботодавець здійснює фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). При перевірці такий договір визнають трудовим та на роботодавця накладуть штраф за абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП як за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору  - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

При повторному порушенні протягом двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Крім того, може бути застосований адміністративний штрафу за ч. 3 ст. 41 КпАП до посадових осіб підприємства у розмірі від 500 до 1000 НМДГ (8500 грн - 17000 грн). При повторному порушенні протягом року - від 1000 - 2000 НМДГ (17000 грн - 34000). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»