• Посилання скопійовано

Включенні премії до денної зарплати при розрахунку відрядження

Працівник їздить у відрядження чотири рази на місяць (за товаром, як експедитор). Зарплату йому розраховують за денною зарплатою. В кінці березня йому нарахували за березень премію. Чи потрібно перераховувати зарплату, розраховану за денною, за час відрядження з врахуванням премії? Чи так коригувати щомісяця?

Згідно з ч. 4 ст. 121 КЗпП, робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Тобто, для оплати часу відрядження слід знати два показники. Перший – це денний заробіток,  виходячи із оплати праці, встановленої трудовим (колективним) договором. Другий показник – це середньоденний заробіток, який обчислюють відповідно до Порядку №100.

Що стосується розрахунку денної зарплати для оплати днів відрядження, то тут нічого не змінилося. 

До заробітку для визначення денної зарплати включаються нараховані працівникові елементи заробітної плати за відпрацьовані ним дні в місяці відрядження. Про це зазначається у листах Мінсоцполітики від 24.04.2013 р. №4566/0/14-13/13 та від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12

Тобто, під час визначення денного заробітку працівника за умовами трудового договору включаються складові заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового (колективного) договору в місяці, у якому він перебував у відрядженні, а саме: 

  • оклад, доплата, надбавка, індексація; 
  • щомісячні, квартальні пермії тощо.

Отже, якщо відрядженому працівникові було проведено оплату за денною зарплатою, бо вона виявилася більшою за середньоденну, то робочі дні за період відрядження оплачуються згідно з умовами, визначеними трудовим або колективним договором, тобто як звичайні робочі дні.

Але при цьому, якщо в кінці місяця проведено нараховання премії за місяць (як в даному випадку - в березні за березень 2021 р.), то бухгалтеру потрібно здійснити перерахунок денної зарплати та доплатити за всі дні відрядження, у яких працівник перебував протягом місяця, оскільки премія нарахована у березні повинна включатися до розрахунку денної для відрядження, як елемент заробітної плати.

Таким чином, премії за місяць, відноситимуться до місяців, за який вони нараховані в повній сумі незважаючи на те, що працівник в цьому місяці знаходився у відрядженні.  Розподіляти ж премії за місяць пропорційно відпрацьованим дням не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»