• Посилання скопійовано

Чи можлива часткова виплата компенсації при звільненні?

Звільняється директор, який 10 років не був у відпустці. При остаточному розрахунку нараховувати компенсацію за невикористану відпустку потрібно за всі 10 років? Якщо ТОВ в день звільнення перерахує всі належні податки до бюджету з нарахованої йому суми, а розрахунок проведитеме частково, у зв'язку з відсутністю грошей, чи будуть штрафні санкції, якщо директор не звертатиметься до суду?

Частиною 5 ст. 11 Закону про відпустки заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль. 

Таким чином, щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. При цьому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток на підставі ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки, тому що законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

Таким чином, директор при звільненні має прово на отримання компенсації за всі дні невикористаної відпустки за 10 років. 

Відповідальність в разі невиконання цих норм законодавства буде нести саме роботодавець. Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена:

  • фінансова відповідальність – накладається на роботодавця у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). У 2021 р. розмір МЗП становить 6000 грн;
  • адміністративна відповідальність – накладається на посадових осіб підприємства або на роботодавця-підприємця у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн) (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, визначені ст. 116 КЗпП, а саме:

  • день звільнення працівника;
  • не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (за умови, якщо працівник у день звільнення не працював).

Із запитання, що розглядається, у роботодавця виникла ситуація неможливості вчасного розрахунку працівника при звільненні та виплати належним йому сум через відсутність коштів на рахунку та можливості виплати частинами належної суми, при цьому працівник, який звільняється, до суду звертатися не буде.  

Щодо цього зазначимо, що відсутність на рахунку коштів не є суттєвим обгрунтуванням для роботодавця щодо проведення невчасного остаточного розрахунку у працівником. 

Тому за затримку розрахунку з працівником у встановлені стороки роботодавець нестиме відповідальність за ст. 117 КЗпП, відповідно до якої при відсутності спору про їх розмір підприємство повинне виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Час затримки розрахунку це час від дати звільнення працівника і до фактичної виплати усіх належних йому сум. Нагадаємо, що середній роз-рахунок проводиться відповідно до норм Порядку №100.

Крім того, роботодавцю за несвоєчасну виплату компенсації при звільненні загрожує штраф за ст. 265 КЗпП. У випадку, якщо виплату нарахованої компенсації:

  • затримано на строк до одного місяця, то це порушення інших вимог трудового законодавства, що тягне за собою накладання штрафу на роботодавця в розмірі 1 МЗП за кожне таке порушення, встановленої на момент виявлення правопорушення (абз. 10 ст. 265 КЗпП);
  • затримано на строк більше одного місяця, то це штраф у розмірі 3 МЗП, встановленої на момент виявлення правопорушення (абз. 5 ст. 265 КЗпП).

Для посадових осіб роботодавця за затримку виплати компенсації за невикористану відпустку передбачено як адміністративну згідно зі ст. 41 КпАП (розмір див. вище), так і кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату компенсації на підставі ст. 175 ККУ у розмірі від 500 до 1000 НМДГ (8500 - 17000 грн). 

Тож, розрахунок із звільненим працівником частинами наражає роботодавця на вищезазначені штрафи.

Порада: щоб не платити штрафи та середній заробіток, запропонуйте директору, який звільняється, відкласти дату звільнення. Для цього слід написати заяву на щорічну основну відпустку на 30 к.днів, потім за днів п’ять до закінчення такої відпустки - написати ще одну заяву на щорічну відпустку на 30 к.днів з відповідною виплатою відпускних. За ці пару місяців знайти кошти, а потім звільнити працівника та провести останочний розрахунок в останній день щорічної відпустки, тобто відкласти звільнення працівника на пару місяців.

Крім цього, сам директор може внести до каси підприємства або на його рахунок поворотну фінансову допомогу, за рахунок якої можна буде провести з ним же повний розрахунок при звільненні. Строки та порядок повернення директору поворотної фіндопомоги слід прописати у договорі, зокрема, таким чином, щоб ця допомога поверталася йому частинами. Головне, що при цьому вдасться уникнути порушення трудового законодавства щодо строків розрахунку при звільненні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»